Sa dau copilul in vizita sau nu?

15 february 2018 162

Fostul meu concubin, tatal copilului, afirma ca are dreptul sa ia copilul in vizita. Copilul are un an jumate si il alaptez. Sa il dau sau nu? Mi-a zis ca o sa ma dea in judecata ca nu-i dau copilul. La moment nu locuim impreuna.

Lawyer comments 1

Download discussion
Ana Galus
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Business law
  • Family law

Buna ziua, Eugenia.

In primul rind, trebuie sa cunoasteti ca copilul dvs. nascut în afara căsătoriei are aceleaşi drepturi fata de părinţi ca şi un copil născut de la persoane căsătorite.

Astfel, copilul are dreptul sa comunice cu ambii parinti, iar traiul separat al parintilor nu afecteaza drepturile sale.

De cealalta... mai detaliat parte, si dvs. ca mama, iar concubinul ca tata, aveti drepturi şi obligaţii egale faţă de copil, indiferent de faptul ca acesta a fost născut în afara casatoriei si indiferent de faptul ca locuiti separat.

Relevant este si urmatorul articol din Codul Familiei:

"Articolul 64. Exercitarea drepturilor părinteşti în cazul cînd părinţii locuiesc separat
(1) Părintele care locuieşte împreună cu copilul nu are dreptul să împiedice contactul dintre copil şi celălalt părinte care locuieşte separat, cu excepţia cazurilor cînd comportamentul acestuia din urmă este în detrimentul intereselor copilului sau prezintă pericol pentru starea lui fizică şi psihică.
(2) Părinţii au dreptul să încheie un acord privind exercitarea drepturilor părinteşti de către părintele care locuieşte separat de copil. Litigiile apărute se soluţionează de către autoritatea tutelară teritorială, iar decizia acesteia poate fi atacată în instanţa judecătorească, care va emite hotărîrea respectivă. Părinţii pot, din iniţiativă proprie sau la recomandarea autorităţii tutelare teritoriale, să se adreseze unui mediator pentru soluţionarea litigiului.
(3) În cazul nerespectării hotărîrii instanţei judecătoreşti, la cererea părintelui care locuieşte separat de copil, instanţa judecătorească, ţinînd cont de interesele şi opinia copilului, în funcţie de vîrsta şi gradul său de maturitate, poate decide transmiterea copilului către acesta.
(4) Părinţii care locuiesc separat de copil au dreptul de a primi informaţiile ce se referă la copilul lor de la toate instituţiile educative, curative, de asistenţă socială etc. Comunicarea informaţiei poate fi refuzată dacă comportamentul părintelui prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea copilului. Acest refuz poate fi atacat în instanţa judecătorească."

Asadar, tatal copilului are dreptul de a comunica cu acesta, dupa cum are si obligatia de asigura educatia copilului si de a-l intretine, chiar daca nu sunteti casatoriti si locuiti separat.

Evident, dat fiind circumstantele de fapt - virsta copilului de doar un an jumatate si faptul ca il alaptati, astfel incit copilul nu poate fi separat de dvs. pentru mult timp, puteti conveni cu tatal copilului ca acesta sa comunice cu copilul la dvs. acasa.

Cit priveste faptul ca tatal copilului "va va da in judecata daca nu ii dati copilul" - in primul rind orice litigii dintre parinti privind exercitarea drepturilor părinteşti de către părintele care locuieşte separat de copil (inclusiv privind stabilirea unor vizite), se soluţionează de către autoritatea tutelară teritorială, iar decizia acesteia poate fi atacată în instanţa judecătoreascăacesta. Ulterior, tatal are dreptul sa se adreseze in instanta pentru a solicita stabilirea domiciliului copilului si a unui orar de intrevedere cu copilul, daca nu puteti ajunge la un compromis. Dar si dvs. aveti dreptul de a va expune ce fel de orar de vizite preferati, precum si solicita incasarea pensiei de intretinere.

In general, recomandam sa ajungeti la un acord cu tatal copilului privind exercitarea drepturilor parintesti; de ex. - sa conveniti asupra stabilirii domiciliului copilului cu dvs., asupra stabiliri unui orar de vizitare a copilului (acasa la dvs. si, eventual mai tirziu, in afara), asupra platii pensiei de intretinere copilului minor.

Cel mai bine este ca in relatii de familie sa se ajunga la un compromis in afara instantei de judecata. Un mediator va poate ajuta sa incheieti acordul dat. Daca tatal copilului se opune, deja puteti lua in considerare stabilirea aspectelor date prin instanta de judecata (insa incercati sa evitati aceasta dupa cit este posibil).

Succes si crestere usoara!

16 february 2018