Tata a fugit de datorii

22 december 2021 182

Buna ziua. Tatăl meu are foarte multe datorii. In cazul unui credit luat de el, eu figurez ca fidejusor. Cand a venit timpul sa întoarcă creditele, tata a fugit din țara și nu vrea sa achite nicio datorie. Ce se poate de făcut in acest caz? Pot cere să fie dat în căutare și întors in țara?

Lawyer comments 2

Download discussion
Andrei Domenco
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Traffic violations
  • Labour law

Bună,

Dvs ca fidejusor v-ați asumat niște obligației pe care acum nu le puteți nega pe motiv că nu v-ați gândit ca tatăl nu va putea achita.

Unica soluție pentru a nu fi supus unor măsuri asiguratorii (sechestre etc) este sa achitați Dvs sumele datorate iar ulterior veți fi in drept prin... mai detaliat acțiune in regres să solicitați banii de la tatăl Dvs.

22 december 2021
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

Buna Daniela, da sunteți fidejusor, ați asumat răspunderi în locul tatălui, Eu sunt de acord cu colegul meu dl. Andrei, dar nu vă grăbiți, eu vă orintezi să achitați sume mizeri ( 10-15 lei ) pe lună, să nu dați dovadă, că sunteți escrocă ( Codul penal ... mai detaliat Articolul 190. Escrocheria
(1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin inducerea în eroare a unei sau a mai multor persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în privinţa naturii, calităţilor substanţiale ale obiectului, părţilor (în cazul în care identitatea acestora este motivul determinant al încheierii actului juridic) actului juridic nul sau anulabil, ori dacă încheierea acestuia este determinată de comportamentul dolosiv sau viclean care a produs daune considerabile,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Escrocheria săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
d) cu folosirea situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.
(21) Dobîndirea prin escrocherie a bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial arheologic
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală
se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale.
(4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani. ).

23 december 2021