Termen de eliberare a titlului executoriu pentru pensie alimentara

11 march 2017 8

Am inaintat cererea la divort la 04.07.2016, iar la 28.02.2017 a fost emisa hotarirea de a ne divorta, avem un copil virsta de 5 ani 7 luni, l-am dat si la pensia alimentara, in cerere am mentionat ca cer 1/4 din salariu si alte venituri, el nimic inca nu a achitat, doresc sa ma duc la un executor judecatoresc, dar la judecatorie mi-au spus ca hotarirea si titlu executori pentru pensia alimentata pot sa mi le ofere doar dupa un termen de 30 de zile, dupa ce inca scriu o cerere si deja inca 5 zile. Exista oare asa lege, ca titlul executoriu sa fie emis dupa o luna de zile? Si alta intrebare - daca tatal copilului nu achita ceva timp, pot sal decad din drepturile parintesti?

Lawyer comments 1

Download discussion
Mariana Stratan
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Business law
  • Family law

Stimata Cristina,

1. Daca prin hotarirea emisa de instanta de judecata s-a dispus încasarea pensiei alimentare de la fostul sot, atunci, in aceasta parte, hotarirea este cu executare imediata, dupa cum rezulta din art. 256 (1), a) Cod de procedura civila. In asemenea caz, instanta de judecata este obligata sa elibereze... mai detaliat titlul executoriu si sa-l transmita din oficiu spre executare executorului judecatoresc de la domiciliul fostului Dvs. sot, informându-va pe Dvs. si pe fostul sot despre acest lucru. Nici un termen de 30 de zile nu trebuie sa curga in acest sens, iar Dvs. nu veti obtine „la mana” titlul executoriu deoarece el trebuia sa fie transmis de catre instant de judecata catre un executor judecatoresc competent. Dvs. veti putea ulterior sa schimbati executorul judecatoresc, solicitand stramutarea documentului executoriu conform art. 32 Cod de executare.

Va propun sa depuneti o cerere pe numele judecatorului care a examinat cauza in care sa faceti referire la numarul cauzei, la art. 256 (1), a) Cod procedura civila, art. 15 (2), d) și (3) Cod de executare si sa solicitati sa fiti informata despre prezentarea spre executare a titlului executoriu de catre instanta si catre care executor judecatoresc. De-asemenea, puteti depune o cerere similara si pe numele presedintelui judecatoriei.

Daca cererile Dvs. ramin fara efect, puteti sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (http://csm.md/despre-csm.html) privind tergiversarea admisa de judecator la eliberarea si transmiterea titlului executoriu pe o cauza cu executare imediata.

Intr-o anumita eventualitate ati putea face uz si de drepturile si posibilitatile prevazute de Legea privind repararea de catre stat a prejudiciului cauzat prin incalcarea dreptului la judecarea in termen rezonabil al cauzei sau a dreptului la executarea in termen rezonabil a hotaririi judecatoresti - http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=339023&lang=1 (dar cred ca la moment nu este inca cazul).

Articolele la care am facut referinta mai sus le gasiti la urmatoarele link-uri:

Cod de procedura civila http://lex.justice.md/viewdoc.php?id=331818&lang=1

Cod de executare http://lex.justice.md/document_rom.php?id=7815EB1B:E68465D1

2. In ce tine de posibilitatea de decadere din drepturi parintesti a fostului sot pe motivul neachitarii pensiei de intretinere, art. 67 lit a) Codul Familiei prevede o asemenea posibilitate. Totusi, instanta va examina cu atentie cazul concret si o banala intarziere a achitarii pensiei de intretinere nu va duce la decaderea tatalui din drepturile parintesti.

Pentru mai multe detalii, vedeti Hotarirea CSJ cu privire la practica judiciara de examinare a pricinilor civile privind decaderea din drepturile parintesti: http://jurisprudenta.csj.md/search_hot_expl.php?id=190

15 march 2017