Buna ziua. Am su eu o întrebare: am fost recrutata de o companie de recrutare pentru o companie IT in funcția HRM. Deci, am lasat jobul precedent, am trecut concursul si am fost acceptata la jobul nou. Totul bine si frumos, însă cu doua zile înainte de a expira termenul de proba, șefa îmi solicita sâmbăta sa ma prezint la serviciu pentru o întîlnire. Îmi scoate ordinul semnat cu indicarea Art. 86 p. 1. Am avut un șoc total, si ii zic ca nu sunt de acord si am convenit sa depun cerere. Dupa ce am analizat totul, am decis ca eu nu vreau sa plec in astfel de condiții, căci am rămas fara job si surse de existenta. A doua zi prin email am expediat cerere de retragere a cererii depuse. CM al RM presupune ca perioada de proba nu poate fi aplicată celor care se angajează in baza concursului. Pot considera ca recrutarea de către compania intermediara este un concurs? Si dacă pot pretinde la o compensare in caz ca ei nu mai doresc sa conlucram (dar ei sigur ca nu doresc)? Si dacă pot să-mi refuze retragerea cererii si cum acționez mai departe? Mulțumesc mult!
Iulia Furtuna
Elena, inteleg ca ati depus cerere de demisie cu doua zile inainte de a expira termenul de proba?! Conform art. 85 alin. (4) din Codul muncii, timp de 7 zile calendaristice de la data depunerii cererii de demisie aveti dreptul sa va retrageti cererea de demisie sau sa depuneti o... mai detaliat cerere prin care anulati cererea de demisiei depusa. Angajatorul va fi obligat sa nu dea curs cererii Dvs de demisiei si sa continuati raporturile de munca, dupa expirarea preavizului de 2 saptamini, cu exceptia cazului in care a angajat pe altcineva in locul Dvs in intervalul de timp de la momentul depunerii si pina in momentul retragerii demisiei (adica o zi). In particular, inteleg ca nu a fost semnat nici un contract de munca cu alt salariat pentru functia Dvs in intervalul relevant de o zi, iar Dvs insistati pe retragerea demisiei - ceea ce determina continuarea raporturilor de munca si, intre timp, expirarea termenului de proba (deja va pot concedia doar in temeiurile legale generale si conform art. 86 din Codul muncii).
In cazul in care sunteti concediata ca urmare a rezultatului nesatisfacator al perioadei de proba, Codul muncii nu prevede indemnizatie de eliberare din serviciu.
Daca ati incheiat un contract de prestari servicii intermediere cu compania de recrutare, consultati acel contract referitor situatia creata. Daca ati semnat contractul de munca cu compania de recrutare, atunci concedierea trebuie efectuata tot de compania de recrutare (ca si angajator formal) si nu de compania IT (beneficiar serviciilor). Posibil sa fi fost detasata la compania IT, pentru ca, la moment, Codul muncii nu reglementeaza conceptul de "munca prin agent de munca temporara".
Referitor la "concurs" - Codul muncii nu defineste acest termen. Poate fi aplicat conceptul "concursului" din Codul civil (art. 1373), dar nu este chiar atit de specific relatiilor de munca. Concurs presupune, cel putin, ca intr-o competitie de lucrari (pentru postul dat), a Dvs a fost cea mai buna si a iesit invingatoare dintre mai multi participanti. O simpla verificare a aptitudinilor in cadrul unui interviu sau prezentare de documente nu poate fi calificata drept concurs.