Bună ziua. Sunt cetățean al Republici Moldova și dețin un automobil înmatriculat cu numere MD. Sunt plecat peste hotare de ceva timp, automobilul nu este folosit de nimeni și i-a expirat (în anul 2021) testarea tehnică și asigurarea RCA. În curând voi reveni acasă. Cum procedez pentru a trece testarea tehnică, cum aduc vehicul la stația de testare?
Serghei Marciuc
Bună ziua Nicolae.
Conform regulamentului circulației rutiere și Legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule este interzisă exploatarea pe teritoriul Republicii Moldova a autovehicolelor care nu au fost supuse testării tehnice și asigurării. Potrivit prevederilor Codului Contravențional art.229 sunt prevăzute următoarele sancțiuni:
(2) Conducerea... mai detaliat unui vehicul care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice se sancţionează cu amendă de la 9 la 12 unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
(3) Exploatarea unui vehicul fără a deține polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pe suport de hârtie sau în format electronic ori în lipsa datelor accesate din sistemul informațional unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
Totodată agentul constatator (care este și polițistul de frontieră) poate interzice exploatarea vehiculului prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare în conformitate cu prevederile art.4381 cod contravențional.
Sfatul meu este să analizați posibilitatea de a aduce mijlocul de transport la stația de testare tehnică pe un evacuator, iar polița de asigurare puteți să o procurați online, trebuie doar să achitați polița pentru a o activa.
Potrivit legii 414/2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule
Articolul 8. Modul de încheiere a contractului de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto
(1) Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto se realizează nemijlocit prin încheierea unui contract de asigurare între proprietarul sau utilizatorul vehiculului şi asigurătorul licențiat pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, care se întocmeşte pe suport de hârtie sau sub formă de document electronic ori prin utilizarea mijloacelor electronice, în conformitate cu actele normative ale autorităţii de supraveghere. În cazul în care contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este încheiat prin utilizarea oricărui mijloc electronic, iar persoana nu l-a încheiat prin semnătura electronică, se prezumă că prin plata primei de asigurare asiguratul şi-a exprimat consimţământul privind încheierea contractului.
[Art.8 al.(1) în redacție LP184 din 07.07.22, MO208-216/15.07.22 art.399; în vigoare 15.07.22]