Trebuie sa restitui indemnizatia pentru copii daca am lucrat careva luni?

06 march 2017 58

Buna ziua, ma numesc Nina, am la dvs o intrebare si o rugaminte de a ma ajuta. eu am stat in concediu pentru ingrijirea copilului cu 2 copii la diferenta de un an. Primul copil nascut in decembrie 2012, iar al 2-lea in decembrie 2013. In septembrie anul 2015 am intrat la serviciu ca educator la gradinita. Consecutiv unul avea 2 ani si 9 luni, iar al doilea avea 1 an si 9 luni. Inainte de a intra in serviciu m-am consultat cu legislatia si am inteles ca pot lucra pe salariu partial SI CU INDEMNIZATIA COPIILOR. Eu am lucrat 3 luni pe 0,67% si cu indemnizatie.In decembrie 2015 mi s-a oprit indemnizatia pentru ambii copii. Am anuntat Casa teritoriala de la Causeni ca lucrez. D-lor au spus ca trebuie sa prezint acte conform legislatiei. Directoarea mi-a pregatit extrasele necesare in martie 2016, le-am si prezentat la Causeni. Am primit o indemnizatie in luna mai in suma de 500 de lei precum ca era de la primul copil. Iar pentru al doilea copil am primit tocmai in decembrie 2016,o suma de 5400 de lei pentru 9 luni. Acum ei imi cer sa restitui suma retinere de 2800 de lei pentru ca eu am lucrat acele 3 luni la inceput. Am scris si cerere pentru retinere, dar eu nu am lucrat pe salariu intreg, de ce eu trebuie sa restitui acesti bani? Ce sa fac? Ce ma indrumati?

Lawyer comments 2

Download discussion
Dumitru Barbaroș
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Business law
  • Family law
  • Traffic violations

Doamna Nina, în conformitate cu art. 18 alin. (3) din Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, îndemnizația stabilită se suspendă numai în cazul în care beneficiarul își reia activitatea de muncă integral sau se angajează la o altă unitate.
Alin. (4) al aceluiași... mai detaliat articol prevede expres că îndemnizația nu se suspendă în cazul în care beneficiarul își reia activitatea în condițiile timpului de muncă parțial.
Având în vedere circumstanțele pe care le-ați enunțat dvs., precum și prevederile legale invocate - Casa Teritorială de Asigurări Sociale Căușeni nu are dreptul să solicite de la Dvs. restituirea îndemnizației achitate.

09 march 2017
Mariana Stratan
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Business law
  • Family law

Stimata Nina,
intr-adevar, regula generala spune ca reluarea activitatii cu program de munca partial de catre parintele beneficiar de indemnizatie de ingrijire a copilului pina la virsta de 3 ani NU suspenda plata indemnizatiei.
Totusi, aceasta regula nu se aplica in cazul in care parintele benefeciar de indemnizatie se angajeaza la o... mai detaliat alta unitate. Astfel, Regulamentul cu privire la modul de stabilire si plata a indemnizatiilor adresate familiilor cu copii (http://lex.justice.md/document_rom.php?id=FA845B95:C0C94885) (pct. 7, alin. 3) paragraful 2) stabileste ca "in cazul in care beneficiarul de indemnizatie lunara pentru creşterea copilului se angajeaza la alta unitate, indemnizatia se suspenda, indiferent de programul de munca (partial sau deplin), si se reia de la data acordarii concediului pentru ingrijirea copilului". Prin urmare, pentru a evita suspendarea achitarii indemnizatiei de ingrijire a copilului se recomanda ca ordinul de angajare emis de noul angajator sa prevada suplimentar si (i) acordarea concediului pentru ingrijirea copilului si (ii) reluarea activitatii in conditiile timpului de munca partial. Daca acest lucru nu se face concomitent, atunci din momentul emiterii ordinului de angajare si pina la acordarea concediului de ingrijire a copilului in baza cererii salariatului, indemnizatia de ingrijire a copilului nu se achita.
In cazul Dvs., daca anterior iesirii in concediu de ingrijire a copilului ati fost angajata la aceeasi gradinita atunci retinerea indemnizatiei pentru cele trei luni in care ati activat in regim de munca partial este ilegala.
Insa, daca anterior iesirii in concediu de ingrijire a copilului ati fost angajata in alta parte (nu la aceasta gradinita), atunci pentru cele trei luni in care ati lucrat in regim de munca partial indemnizatia nu se achita decat daca ati depus pe numele administratiei gradinitei o cerere de acordare a concediului de ingrijire a copilului cu reluarea partiala a activitatii. Despre angajare urma sa informaticasa tetritoriala de asigurari sociale . Astfel, solicitarea autoritatii de retinere/restituire a indemnizatiei pentru cele trei luni ar putea fi justificata daca ati reluat activitatea la gradinita la care nu ati lucrat anterior isedirii in concediu de ingrijire a copilului si nu ati indeplinit formalitatile necesare acordarii concediului de ingrijire a copilului cu reluarea activitatii cu timp de munca partial (cererea dvs. / ordinal administratiei gradinitiei). Totusi, suma exacta care vi se solicita sa o restituiti urmeaza a fi verificata pentru ca in mare parte depinde daca in aceste prime 3 luni vi s-a acordat sau nu concediu de ingrijire a copilului la noua unitate (cu reluarea activitatii cu timp de lucru partial).
Am putea reveni cu explicatii suplimentare daca ne-ati informa daca ati depus la gradinita o cererere de acordare a concediului de ingrijire a copilului cu reveinirea la munca cu program de munca partial si daca ati continuat activitatea in cadrul gradinitei dupa decembrie 2015 si pina cand. De-asemenea, sa ne informati ce documente in-afara de extrase ati depus in martie 2016 si pentru care luni vi s-a acordat indemnizatia in decembrie 2016.
Plus, sa tineti cont ca daca refuzati sa restituiti suma indemnizatiilor solicitatete de catre ctas atunci incasarea se face doar in baza hotaririi judecatoresti.

09 march 2017