Tutela pentru copil care nu primeste pensie alimentara de la tata

26 march 2020 36

Buna ziua. Cu sotul nu mai suntem impreuna de 2 ani si am divortat in septembrie 2019. Are un an jumate de cand nu s-a mai vazut cu copilul si nu a participat la cresterea copilului. Pensie alimentara nu plateste. Zice ca se dezice de copil ca sa nu ii plateasca pensie. Acum il rog sa imi dea acordul sa fac tutela, cerere pe care el o refuza si zice ca imi va lua copilul. Este vreo solutie sa pot face tutela fara el? Eu am nevoie sa plec la munca. Dar nu vreau sa imi ia copilul. Ce pot sa fac sa nu am probleme cu el ca sa pot lucra peste hotare?

Lawyer comments 1

Download discussion
Nicolae Ilco (Calin)
  • Paralegal
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Other violations

Salutare

În asemenea condiții cînd unul dintre părinti nu participă la educarea copilului și nu-și exercită drepturile părintești, acest părinte poate fi decăzut din drepturile părintești, ceea ce înseamnă că obligațiile față de copil rămîn dar drepturile asupra copilului dispar, mai jos găsiți explicațiile privind modalitatea de decădere:

Articolul 67. Decăderea... mai detaliat din drepturile părinteşti
Părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti dacă:
a) se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;
b) refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară;
c) fac abuz de drepturile părinteşti;
d) se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicînd violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;
e) prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului;
f) suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;
g) au săvîrşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului; precum şi
h) în alte cazuri cînd aceasta o cer interesele copilului.

Articolul 68. Modalitatea de decădere din drepturile părinteşti
(1) Decăderea din drepturile părinteşti are loc numai pe cale judecătorească.
(2) Acţiunea privind decăderea din drepturile părinteşti poate fi pornită de celălalt părinte, tutorele copilului, autoritatea tutelară locală/teritorială.
(3) Cererea privind decăderea din drepturile părinteşti se examinează cu participarea obligatorie a autorităţii tutelare locale/teritoriale.
(4) Instanţa judecătorească este obligată să transmită, în termen de 3 zile din momentul cînd hotărîrea privind decăderea din drepturile părinteşti a rămas definitivă, o copie a acesteia organului stare civilă din raza teritorială a instanţei.

Servus

04 may 2020