Verificare corporala de catre politie fara motive

07 february 2023 40

Buna ziua. Ieri ma intorceam acasa, la ora 02:00 dimineata, cand am fost oprit de catre doi politisti, care mi-au cerut sa le prezint continutul buzunarelor, fara a prezenta vreun document. Pentru ca nu aveam ce ascunde si pentru a nu lungi discutia, am scos totul din buzunare, le-am aratat si am plecat acasa. Dimineata, insa, am constatat ca au disparut castile (in valoare de 1.900 lei) pe care le aveam la mine in timpul controlului mentionat. Spuneti-mi, va rog, cat de legale sunt actiunile descrise ale politistilor? Au dreptul sa efectueze asa gen de controale? Ce pot face acum? Multumesc anticipiat.

Lawyer comments 1

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Other violations
  • Other areas

Bună ziua!
Legea nr. 320 din 27-12-2012 cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului
stabilește următoarele:

Articolul 25. Împuternicirile poliţistului

(1) Poliţistul își exercită atribuţiile, dispune de drepturile şi îndeplineşte obligaţiile, care îi revin potrivit legii, în limitele competenţei şi conform funcţiei deținute.

(2) Cerinţele legale ale poliţistului înaintate în procesul exercitării atribuţiilor de... mai detaliat serviciu sînt obligatorii pentru executare de către toate persoanele fizice şi juridice.

(3) Neîndeplinirea cerinţelor legale ale poliţistului, precum şi alte acţiuni sau inacţiuni ce împiedică exercitarea atribuţiilor sale atrag după sine răspunderea stabilită de legislaţie.

(4) Cerinţele poliţistului şi acţiunile întreprinse de el în exerciţiul funcţiunii se prezumă a fi legitime atît timp cît, în condiţiile şi ordinea prevăzute de lege, nu se stabilește contrariul.
Articolul 26. Obligaţiile poliţistului
(1) Poliţistul îşi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul persoanei, comunităţii şi al instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, fiind obligat:
l) să se adreseze unei persoane doar după ce s-a prezentat, cu indicarea funcţiei, gradului special şi a numelui, legitimîndu-se în acest sens cu legitimaţia de serviciu;

m) să informeze persoana căreia i se adresează despre scopul şi motivul adresării;

n) în cazul aplicării unor măsuri de natură să restrîngă drepturile şi libertăţile persoanei, să aducă la cunoştinţa acesteia cauza şi temeiurile de aplicare a măsurilor de rigoare, precum şi drepturile şi obligaţiile apărute în aceste condiţii.

Astfel, atât timp cât polițistul nu a prezentat legitimația și nu a comunicat motivele verificării corporale, acțiunile sunt ilegale.
Verificarea corporală este o măsură ce restrânge dreptul la viața privată și nu poate fi efectuată fără un motiv justificat.

În acest caz e puțin mai complicat atât timp cât nu cunoașteți datele personale a polițiștilor.
Puteți să adresați o cerere către Inspectoratul General al Poliţiei, indicând circumstanțele cauzei și solicitând informarea despre persoanele care au activat în acea zi pe sectorul în care ați fost verificat.

07 february 2023