Viicii ascunse in cazul cumpararrii unui imobil

07 april 2017 109

Cum putem sa procedăm şi dacă în general putem să cerem vreo revindecare în cazul cumpărării unei case cu vreo 4 luni in urmă aparent totul era bine, casa fara careva defecte vizibile, reparatie buna, însa acum am identificat odata cu pornirea ploilor ca la etajul intii apare apa in baie, bucatarie si coridor, din startul tranzactiei si intelegerii am acordat intrebarea daca nu sint careva lucruri care stapini le tainuiesc, ne-au spus ca totul e bine si motivul vinzării este altul. Putem să înaintăm o cerere în instanţă sau nu avem sorţ de izbîndă în acest caz?

Jurist comments 1

Download discussion
Irina Șeghera
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law

Bună seara, Diana.
Extras din Codul Civil :
Articolul 783. Termenul de răspundere a vînzătorului pentru
viciile bunului
... mai detaliat (1) Cumpărătorul are dreptul să înainteze vînzătorului, îndată ce a descoperit viciile bunului nedeclarate de acesta pînă la vînzare, pretenţii dar nu mai tîrziu de termenul stabilit în contract.
(2) Dacă în contract nu este stabilit un termen, pretenţiile pot fi înaintate în cel mult 6 luni din ziua predării bunului, iar în privinţa imobilelor, în cel mult un an.
(3) Dacă este imposibilă stabilirea zilei de predare a bunului care urmează să fie înregistrat sau dacă bunul este predat cumpărătorului înainte de încheierea contractului, termenul de înaintare a pretenţiilor se calculează din ziua înregistrării bunului în modul stabilit.
Articolul 785. Termenul de prescripţie pentru acţiunile
privind viciile bunului
Poate fi intentată acţiune privind viciile bunului în termen de un an din data înaintării pretenţiilor, iar dacă nu au fost înaintate pretenţii sau nu poate fi stabilită data înaintării lor, în termen de un an din data expirării termenelor stabilite la art.783 şi 784

08 april 2017