Vinzare apartament in rate

01 august 2017 378

E posibil sa-mi vind apartamentul in rate? Este ceva legal, adica contract se face? Cu ce continut? Si daca are statut legal in cazul neachitarii?

Lawyer comments 2

Download discussion
Vladimir Palamarciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Business law
  • Real estate law

Buna ziua, Olga.
Vinzarea apartamentului cu achitarea pretului in rate este legal si poate fi prevazut in contract. In practica pot fi situatii (i) cind vindeti apartamentul cu rezerva proprietatii pina la achitarea integrala (adica vinzatorul ramine propietar pina la achitarea integrala). In acest caz, din cite cunosc, la cadastru... mai detaliat sse va face si o mentiune, sau (ii) cind dreptul de proprietate trece la cumparator dar vinzatorul ramine doar cu dreptul de a pretinde plata ratelor la timp. Daca achitarea ratelor nu va fi efectuata vinzatorul va avea dreptul si de a desface contractul, totusi exista riscul ca apartamentul va fi vindut intre timp.

01 august 2017
Maxim Macovei
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas

Stimată Olga, bună ziua!

Vânzarea apartamentului în rate este perfect legală, vă recomand să transferați dreptul de proprietate doar după achitarea ratelor în întregime:
1. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare va fi nevoie să includeți o clauză care ar prevedea că dreptul de proprietate va fi transferat cumpărătorului doar după achitarea ultimei... mai detaliat rate.
2. În Registrul bunurilor imobile, în baza prevederilor alin. (1), art. 498 Cod Civil, lit. a), art. 501 Cod Civil, alin. (1), art. 27, alin. (3), art. 27 din Legea Nr. 1543 din 25.02.1998 cadastrului bunurilor imobile (http://lex.justice.md/md/311616/), lit. a), p. 66 din Instrucțiunea Agenției Relații Funciare Nr. 112 din 22.06.2005 (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=310623) se va face o înscriere provizorie, adică dreptul de proprietate va fi condiționat de achitarea prețului în întregime, și doar după ce una din părți (depinde cum va fi formulat în contract) va prezenta la Cadastru dovada achitării întregului preț, dreptul de proprietate va fi transferat cumpărătorului.

Dacă veți avea nevoie de întocmirea unui asemenea contract și negocierea acestuia cu notarii, reprezentanții de la Cadastru, nu ezitați să mă contactați. În practică, asemenea clauze sunt respinse de mulți notari, însă acest fapt nu ar trebui să vă împiedice, reiterez, este o clauză perfect valabilă care vă protejează împotriva mai multor riscuri.

01 august 2017