Antecedente penale

14 noiembrie 2018 20

Buna! Fratele meu a fost condamnat pentru excrocherie la 6 ani inchisoare. Acum s-a eliberat conditionat. Imi spune cineva daca el poate pleca periodic peste hotare la munca in Europa in termenul suspendat? Si la care posturi el nu poate fi angajat la munca in Moldova din cauza antecedentelor? Mentionez ca a lucrat asistent medical si daca nu il primeste niciun spital la lucru, va fi nevoit sa plece la nursing in EU.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Dacă nu a fost aplicată interdicția de a ieși din țară, atunci poate iesi din țară. Având în vedere ca este in termenul de probă, ar trebui să ceară permisiunea procurorului, organului de probațiune sau instanței de judecată - de exemplu cu prezentarea ofertei de munca care o are din... mai detaliat străinătate.
Până la expirarea termenului de 6 ani dupa executarea pedepsei închisorii, se va considera ca are antecedente penale. Dupa aceasta, ele se vor stinge- nu le va mai avea.
În Moldova, funcțiile precum judecător, avocat, functionari publici, si altele asemănătoare- nu pot fi ocupate daca ai antecedente penale nestinse (in cazul judecatorilor, chiar si stinse nu poti avea).
Doar prin lege se pun asa interdictii.
În legea privind exercitarea profesiei de medic, se prevede că nu pot fi medici doar acele persoane care au fost condamnate pentru săvîrşirea cu intenţie a unei infracţiuni, în împrejurări legate de exercitarea profesiunii de medic.

23 noiembrie 2018