Antecedente penale

14 ноября 2018 300

Buna! Fratele meu a fost condamnat pentru excrocherie la 6 ani inchisoare. Acum s-a eliberat conditionat. Imi spune cineva daca el poate pleca periodic peste hotare la munca in Europa in termenul suspendat? Si la care posturi el nu poate fi angajat la munca in Moldova din cauza antecedentelor? Mentionez ca a lucrat asistent medical si daca nu il primeste niciun spital la lucru, va fi nevoit sa plece la nursing in EU.

Jurist comments 2

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Dacă nu a fost aplicată interdicția de a ieși din țară, atunci poate iesi din țară. Având în vedere ca este in termenul de probă, ar trebui să ceară permisiunea procurorului, organului de probațiune sau instanței de judecată - de exemplu cu prezentarea ofertei de munca care o are din... mai detaliat străinătate.
Până la expirarea termenului de 6 ani dupa executarea pedepsei închisorii, se va considera ca are antecedente penale. Dupa aceasta, ele se vor stinge- nu le va mai avea.
În Moldova, funcțiile precum judecător, avocat, functionari publici, si altele asemănătoare- nu pot fi ocupate daca ai antecedente penale nestinse (in cazul judecatorilor, chiar si stinse nu poti avea).
Doar prin lege se pun asa interdictii.
În legea privind exercitarea profesiei de medic, se prevede că nu pot fi medici doar acele persoane care au fost condamnate pentru săvîrşirea cu intenţie a unei infracţiuni, în împrejurări legate de exercitarea profesiunii de medic.

23 ноября 2018
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Dl. Viorel, colegul meu puțin a încurcat, el nu v-a adus la cunoștință prevederile art. 111CP - Stingerea antecedentelor penale
(1) Se consideră ca neavînd antecedente penale persoanele:
a) liberate de pedeapsă penală;
b) liberate, potrivit actului de amnistie, de răspunderea... mai detaliat penală;
c) liberate, potrivit actului de amnistie sau graţiere, de executarea pedepsei pronunţate prin sentinţa de condamnare;
d) condamnate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei dacă, în termenul de probă, condamnarea cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei nu a fost anulată;
e) condamnate la o pedeapsă mai blîndă decît închisoarea – după executarea pedepsei;
f) - exclusă
g) condamnate la închisoare pentru săvîrşirea unei infracţiuni uşoare sau mai puţin grave – dacă au expirat 2 ani după executarea pedepsei;
h) condamnate la închisoare pentru săvîrşirea unei infracţiuni grave – dacă au expirat 6 ani după executarea pedepsei;
i) condamnate la închisoare pentru săvîrşirea unei infracţiuni deosebit de grave – dacă au expirat 8 ani după executarea pedepsei;
j) condamnate la închisoare pentru săvîrşirea unei infracţiuni excepţional de grave – dacă au expirat 10 ani după executarea pedepsei.
(2) Dacă condamnatul, în modul stabilit de lege, a fost liberat înainte de termen de executarea pedepsei sau partea neexecutată a pedepsei i-a fost înlocuită cu o pedeapsă mai blîndă, termenul stingerii antecedentelor penale se calculează pornindu-se de la termenul real al pedepsei executate, din momentul liberării de executarea pedepsei principale şi complementare.
(3) Stingerea antecedentelor penale anulează toate incapacităţile şi decăderile din drepturi legate de antecedentele penale. Dacxă el se află la termen de probațiune, fără permisul executorului nu poate pleca după hotarele țării, procurorul judecătorul nu are nici-o trebă cu așa ceva. Dacă a fost condamnat pentru o ifracțiune legată cu medicina, el nu e îndrept să activeze în domeniul dat o perioadă de timp, e stipulat în sentință, cît.

3 января 2020