Ce acte si proceduri sunt necesare pentru construcția unui gard comun intre vecini?

20 august 2017 1136

Vecinul vrea să-și ridice un gard și vrea să-l zidească jumate la el pe teren și jumate la mine pe teren, plus la toate vrea și insistă pe un ton categoric să contribui financiar sau să contribui cu muncă la zidirea acestui gard. La momentul dat eu și membrii familiei noastre nu ne putem permite renovarea casei de câteva decenii care este într-o stare deplorabilă, ca să nu vorbesc de careva construcții. Un gard comun la moment nici nu poate fi o prioritate. Spuneți-mi vă rog frumos: poate vecinul să mă impună prin lege să-i permit construcția unei jumătăți din gard pe terenul meu dacă eu nu-mi doresc asta? Vecinul insistă să contribui financiar la construcția gardului pe care și l-a propus. Poate legea să mă impună să-i restitui jumătate din costul gardului?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Pentru început este nevoie de autorizație și de certificat de urbanism pentru construcția acestuia.Gardul urmează a fi construit pe hotarul dintre voi.

Proprietarul de teren poate cere proprietarului de teren vecin să ia parte la instalarea unui hotar sta­bil de demarcare sau la restabili­rea unui hotar deteriorat. Cheltu­ielile pentru... mai detaliat demarcare se împart între vecini în mod egal dacă din raporturile existente între ei nu reiese altfel.
Dacă, în urma unei dispute, este imposibilă determinarea hotarului adevărat, atunci pentru demarcare este decisivă posesiunea de fapt a vecinilor. Dacă posesiunea de fapt nu poate fi determinată, fiecărui teren îi este anexată o jumătate din porţiunea disputată. Dacă de­terminarea hotarului în acest mod duce la un rezultat ce contravine faptelor stabilite, în particular, aduce atingere mărimii stabilite a terenului, hotarul se stabileşte, la cererea unei părţi, de către instan­ţa de judecată.

Un răspuns parțial îl puteți citi aici
http://yavo.md/eng/raspunsuri/v/ridicarea-unui-gard-comun-din-piatra-necesita-autorizatie-si-cine-o-solicita

21 august 2017

Spuneți-mi vă rog frumos: poate vecinul să mă impună prin lege să-i permit construcția unei jumătăți din gard pe terenul meu dacă eu nu-mi doresc asta? Vecinul insistă să contribui financiar la construcția gardului pe care și l-a propus. Poate legea să mă impună să-i restitui jumătate din costul gardului?

21 august 2017