Cheltuieli suportate in procesul contraventional

19 septembrie 2016 148

Potrivit art. 383 din Codul Contraventional, cheltuielile de administrare şi de conservare a probelor, de retribuire a apărătorului, alte cheltuieli aferente procesului contravenţional se suportă de contravenient sau de stat în modul stabilit de legislaţie. Victima, reprezentantul ei, martorul, specialistul, expertul, interpretul, traducătorul, apărătorul (avocatul) au dreptul la repararea prejudiciului şi a cheltuielilor suportate în procesul contravenţional în ordinea procedurii civile, cu excepţia cazurilor cînd nu există divergenţe asupra întinderii acestora. Intrebarea: Victima, reprezentantul ei, martorul, specialistul, expertul, interpretul, traducătorul, apărătorul (avocatul) au dreptul la repararea prejudiciului şi a cheltuielilor suportate în procesul contravenţional insusi cînd nu există divergenţe asupra întinderii acestora? Instanta de judecata ar putea solutiona in paralel cauzei contraventionale si repararea prejudiciului material cert stabilit, analogic repararii acestuia in cauzele penale. Adica suma solicitata se confirma prin chitanta de plata pentru expertiza.

Jurist comments 4

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua,
In cazul in care marimea prejudiciului pretins se confirma printr-un inscris autentic (la caz - bonul de plata) , atunci aveti dreptul sa depuneti o cerere in instanta, prin care solicitati sa fie incasata suma respectiva in folosul Dvs de la contravenient. Cererea intemeiati-o in baza art. art. 45... mai detaliat si 383 Cod Contraventional (daca nu sunteti victima, ci expert sau alta persoana din cele enumerate - intemeiati doar in baza art. 383 CC), si anexati bonul de plata.
Cererea respectiva o puteti depune pina la finalizarea etapei cercetarii judecatoresti.
Astfel, cererea Dvs va fi examinata concomitent cu cauza contraventionala, si va fi solutionata prin Hotarirea instantei, care ulterior intrarii in vigoare, va servi pentru Dvs drept un document executoriu.

19 septembrie 2016
Constantin Iosip
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Articolul 383.
(3) Persoana în a cărei privinţă a fost pornit proces contravenţional se repune în dreptul de care a fost privată şi ei i se repară cheltuielile suportate în proces dacă, prin hotărîre definitivă, este declarată nevinovată sau răspunderea sa contravenţională este înlăturată, cu excepţia cazului de amnistie.
Atragem atenția... mai detaliat asupra art.383 alin.(3) Cod contravențional și anume la sintagma: "prin hotărîre definitivă".
Ceea ce înseamnă că la judecarea cauzei contravenționale în prima instanță, instanța nu va examina chestiunile legate de cheltuielile suportate, deoarece hotărîrea primei instanțe, la pronunțare, nu este definitivă.
Alin.(3) al art. 383 prevede: ... i se repară cheltuielile suportate în proces dacă, prin hotărîre definitivă...

De aici rezultă că puteți cere în instanță repararea cheltuielilor suportate doar după ce Hotărîrea instanței a rămas definitivă.
Dacă hotărîrea primei instanțe nu a fost atacată cu recurs și a rămas definitivă, Vă adresați cu o cerere în judecată prin care solicitați încasarea cheltuielilor conform bonurilor de plată.

19 septembrie 2016

deci,
victima, expertul, s.a. au dreptul sa solicite Repararea prejudiciilor suportate direct in cadrul procesului contraventional.
Insa contravenientul, daca este declarat prin hotarire definitiva ca fiind nevinovat, abia atunci poate cere repararea prejudiciilor suportate.
CORECT?

20 septembrie 2016
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

corect.
referitor la victime, experti - nemijlocit in cadrul procesului contraventional, daca detin acte justificative despre marimea prejudiciului.
referitor la contravenient - direct in cadrul procesului contraventional, IN PRIMA INSTANTA, daca este achitat sau incetat procesul. Fraza cu ~dupa raminerea definitiva~ se are in vedere ca efectele privind reabilitarea si repararea prejudiciilor... mai detaliat vor intra in vigoare dupa ce hotarirea este executorie, adica nu a fost atacata in 15 zile sau a fost mentinuta dupa recurs...nu are nimic cu faptul ca contravenientul poate cere doar dupa ce hotarirea ramine definitiva, si in cadrul altui proces, civil. Totul se solutioneaza in prima instanta, in procedura contraventionala.
Succes

20 septembrie 2016