Potrivit art. 383 din Codul Contraventional, cheltuielile de administrare şi de conservare a probelor, de retribuire a apărătorului, alte cheltuieli aferente procesului contravenţional se suportă de contravenient sau de stat în modul stabilit de legislaţie. Victima, reprezentantul ei, martorul, specialistul, expertul, interpretul, traducătorul, apărătorul (avocatul) au dreptul la repararea prejudiciului şi a cheltuielilor suportate în procesul contravenţional în ordinea procedurii civile, cu excepţia cazurilor cînd nu există divergenţe asupra întinderii acestora. Intrebarea: Victima, reprezentantul ei, martorul, specialistul, expertul, interpretul, traducătorul, apărătorul (avocatul) au dreptul la repararea prejudiciului şi a cheltuielilor suportate în procesul contravenţional insusi cînd nu există divergenţe asupra întinderii acestora? Instanta de judecata ar putea solutiona in paralel cauzei contraventionale si repararea prejudiciului material cert stabilit, analogic repararii acestuia in cauzele penale. Adica suma solicitata se confirma prin chitanta de plata pentru expertiza.
SILVIU POTÎRNICHE
Buna ziua,
In cazul in care marimea prejudiciului pretins se confirma printr-un inscris autentic (la caz - bonul de plata) , atunci aveti dreptul sa depuneti o cerere in instanta, prin care solicitati sa fie incasata suma respectiva in folosul Dvs de la contravenient. Cererea intemeiati-o in baza art. art. 45... mai detaliat si 383 Cod Contraventional (daca nu sunteti victima, ci expert sau alta persoana din cele enumerate - intemeiati doar in baza art. 383 CC), si anexati bonul de plata.
Cererea respectiva o puteti depune pina la finalizarea etapei cercetarii judecatoresti.
Astfel, cererea Dvs va fi examinata concomitent cu cauza contraventionala, si va fi solutionata prin Hotarirea instantei, care ulterior intrarii in vigoare, va servi pentru Dvs drept un document executoriu.