Contract prenuptial fara casatorie

7 aprilie 2020 276

Buna ziua. Voiam să vă întreb dacă cumpăr o casa cu prietenul meu dar nu vom face nunta deloc si ne vom despărți cine ramane cu casa? Cum se procedează? Pot sa fac un fel de contract sa ne oblige pe amândoi sa plecam din casa pentru a o vinde si împărțim banii? Multumesc.

Jurist comments 3

Download discussion
Iulian Moraru
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii
  • Alte domenii

Bună ziua,

1. În situația în care Dvs. nu intenționați să vă căsătoriți, contract matrimonial (prenupțial) NU puteți încheia, pentru că art. 28 alin. (2) din Codul Familiei al Republicii Moldova condiționează producerea efectelor contractului matrimonial de încheierea EFECTIVĂ a căsătoriei, pentru cazurile în care contractul respectiv este încheiat înainte... mai detaliat de înregistrarea căsătoriei.
2. Fără a încheia căsătoria, aveți posibilitatea să încheiați un contract de vânzare-cumpărare a casei respective (în care ar fi bine să se indice că sunteți ambii titulari a câte 1/2 cotă-parte din dreptul de proprietate în cazul în care intenționați să aveți aceeași cotă). Da, Codul Civil, prin intermediul prevederilor art. 544. alin. (2) și 545 alin. (1) instituie prezumțiile de proprietate comună pe cote-părți și de egalitate a acestor cote-părți până la proba contrară, dar nu ar fi greșit dacă s-ar indica în contract că aveți cote-părți egale.
3. Concomitent, în baza prevederilor art. 999 alin. (1) din Codul Civil, puteți încheia un antecontract de partaj al casei cu includerea condiției suspensive de încetare a uniunii de fapt. Cu alte cuvinte, în acest antecontract trebuie de indicat că părțile se obligă reciproc de a încheia un contract de partaj al casei în cazul în care încetează uniunea voastră de fapt (adică traiul comun).
4. Dacă survine condiția suspensivă (încetarea traiului comun), apare obligația de încheiere a contractului de partaj, și apoi în baza art. 561 alin. (3) lit. b) din Codul Civil, vindeți bunul și împărțiți banii în mod egal (dacă cota-parte din bun a fost egală, adică câte 1/2).
5. Toate operațiunile descrise mai sus se realizează la notar, acolo o să vă explice mai detaliat toate aspectele date.

Pentru mai multe detalii în ceea ce privește cumpărarea casei, vedeți linkul următor: https://yavo.md/rom/raspunsuri/v/procedura-de-cumparare-a-casei-in-rate

Luați de acolo detaliile care se referă și la cazul Dvs - datorii, grevări etc.

Succese!

7 aprilie 2020
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua Ana,

Trebuie de menționat că nunta în sine nu produce nici-un efect juridic. Este doar o serbare a unui eveniment. Înregistrarea la Oficiul de Stare civilă a căsătoriei - produce efecte juridice conform Codului Familiei. Probabil la aceasta vă refereați, am dorit doar să concretizez.

În continuare, suplimentar pot să... mai detaliat adaug încă o variantă posibilă. Și anume să faceți contractul de cumpărare pe numele Dvs, la fel și în Cadastru să indicați ca proprietar pe Dvs. Ținând cont de relația cu partenerul Dvs de viață cred că nu o să fie o problemă să îl convingeți.

Drept efect, Dvs o să figurați în toate actele ca proprietar și o să aveți o garanție că în caz că vă despărțiți rămâneți cu imobilul în proprietate. Sigur, că în judecată prietenul Dvs o să aibă posibilitatea să se opună și să invoce că a contribuit la cumpărarea imobilului. Însă, totul ce se invocă în judecată trebuie să fie probat, dacă el nu va avea probe suficiente, acțiunea lui nu va fi cu succes. Iar Dvs aveți doar de câștigat din această variantă.

8 aprilie 2020
Alexandru Ţurcan
  • Avocat
  • Dreptul afacerilor

Fiecare sa cumprere atat cat plateste. Daca unul plateste 100%, iar celalalt - nimic, atunci sa cumpere doar cel care plateste. Daca platiti 50/50, atunci cumparati cate 1/2 cota parte in casa. In asa fel, fiecare va ramaine cu proprietatea lui. Eventual, puteti oricand vinde casa si imparti banii... mai detaliat primiti de la vanzare. Nimic complicat.

9 aprilie 2020