Demolarea partiala a peretelui in apartament

16 iulie 2016 2503

Buna ziua. De curind am inceput reparatia in apartament si am daramat peretele, de fapt doar marginile peretelui, care despartea bucataria de balcon. Era o usa cu geam care permitea accesul la balcon. Acum o vecina a scris plingere la politie ca distrugem blocul si ca de ce scoate atita gunoi dintr-un apartament. As vrea sa stiu sau ma directionati unde sa caut raspuns la problema mea? Cu ce se poate solda asa gen de probleme?

Jurist comments 2

Download discussion
Vladislav Mocanu
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Buna ziua, Tatiana.

Indiferent de faptul daca doriti sa faceti o recompartimentare interioara, sa demolati un perete, sa mariti un gol de fereastra sau de usa, aveti nevoie de autorizatie de constructie pentru toate aceste modificari. Chiar daca va ganditi sa faceti aceste modificari fara autorizatie, trebuie sa stiti ca este... mai detaliat posibil ca unul dintre peretii demolati sa fie structurali si astfel sa afectati structura de rezistenta a blocului. De asemenea, daca veti dori sa vindeti ulterior apartamentul, veti avea nevoie de un nou cadastru cu situatia existenta in apartament, iar acel cadastru va putea fi realizat doar in baza unei autorizatii de constructie.

In primul rand este recomandat ca, atunci cand doriti sa efectuati modificari in apartamentul dumneavoastra, sa contacati un arhitect sau un inginer de structura care sa va spuna ce pereti se pot demola, ce pereti se pot realiza suplimentar etc, inainte sa va apucati efectiv sa realizati lucrarile propriu-zise.

Aceste cercetari sunt necesare pentru a determina daca potentiala modificare a constructie nu va modifica structura de rezistenta a acesteia.

Pentru efectuarea modificarilor pe care vi le-ati pus in gand, pe care le-ati si realizat, de altfel, este necesar de a obtine o Autorizatie de desfiintare (act, eliberat de către emitent, prin care se autorizieaza executarea lucrarilor de demolare, totala sau parţiala, a unei constructii/amenajari). Acest act poate fi solicitat de la primarii municipiilor, oraselor, comunelor si satelor pentru constructii (lucrări de constructii/desfiintare) de orice destinatie si tip de proprietate. Primarul localitatii va emite avizul in cel mult 10 zile lucratoare de la data primirii solicitarii. Avizul va contine informatii necesare pentru elaborarea certificatului de urbanism pentru proiectare si autorizatiei de construire/desfiintare.

Solicitantul (Dvs) autorizatiei de desfiintare este obligat, in termen de 10 zile lucratoare pina la inceperea lucrarilor autorizate, sa informeze Inspectia de Stat in Constructii.

Prin urmare, daca Dvs. sunteti in posesia unui asemenea act, atunci nu aveti de ce sa va faceti griji. Chiar daca vor veni la usa Domnii Ofiteri de Politie, Dvs. veti prezenta, politicos, toate actele necesare intru confirmarea legalitatii actiunilor dumneavostra.
In caz ca nu aveti o autorizatie de genul celei mentionate mai sus, puteti deveni subiect a unei contraventii, si anume celei stipulate la articolul 179 Cod Contraventional. Prin urmare, vi se va aplica o amenda de 100-150 unitati conventionale, plus, readucerea la starea initiala a imobilului.

Iar in ce priveste cantitatea de gunoi scoasa afara, pe vecina dstra. nu trebuie sa o priveasca, atata timp cat pastrati ordinea publica (nu faceti gunoi afara).

Sper ca v-am fost de folos.


Bibliografie:
1. Legea nr.163 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructie din 09.07.2010;
2. http://www.creativearchitecture.ro/?p=1848

16 iulie 2016
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Vedeţi şi Legea cu privire la locuinţe nr. 75 din 30.04.2015

Capitolul X
RECONSTRUCŢIA ÎNCĂPERILOR ÎN BLOCURILE LOCATIVE
Articolul 53. Dreptul persoanelor fizice şi juridice la reconstrucţia locuinţelor şi încăperilor cu altă destinaţie decît cea de locuinţă din blocurile locative
(1) Dreptul la reconstrucţia locuinţelor şi încăperilor cu altă destinaţie decît... mai detaliat cea de locuinţă din blocurile locative (în continuare – încăperi) îl au proprietarul blocului sau proprietarii locuinţelor, dacă prin aceasta se măreşte numărul de locuinţe, se îmbunătăţesc condiţiile de exploatare a încăperilor şi nu se încalcă drepturile şi interesele altor persoane.
(2) Decizia privind reconstrucţia blocului locativ, exprimată prin supraetajare, prin construcţia de mansarde, prin replanificarea mai multor încăperi din blocul locativ, este luată de către:
a) proprietarul blocului locativ, de sine stătător în cazul în care blocul aparţine fondului public de locuinţe;
b) proprietarii de locuinţe, precum şi de către proprietarii de încăperi cu altă destinaţie decăt cea de locuinţă în blocul locativ, la adunarea generală a proprietarilor, cu votul a cel puţin două treimi din proprietarii de locuinţe şi ai încăperilor cu altă destinaţie decît cea de locuinţă, prin semnarea procesului-verbal al adunării şi prin acordul autentificat notarial al tuturor proprietarilor.
(3) După semnarea acordului menţionat la alin.(2) lit.b), administratorul este obligat să informeze, în termen de 3 zile, printr-un anunţ în scris, proprietarii şi locatarii încăperilor adiacente celor preconizate spre reconstrucţie despre reconstrucţia planificată.

Articolul 54. Autorizaţia de construire (reconstruire) a încăperilor
Lucrările de reconstrucţie se efectuează în conformitate cu legislaţia, în baza certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire.

Articolul 55. Restricţii la reconstrucţia încăperilor şi la executarea lucrărilor de reconstrucţie
(1) La reconstrucţia încăperilor sînt interzise:
a) intervenţii care afectează structura de rezistenţă a blocului locativ (în interiorul încăperilor/apartamentelor);
b) extinderea încăperilor din contul balcoanelor şi al loggiilor în blocul locativ, precum şi extinderea balcoanelor şi loggiilor existente;
c) extinderea şi reamplasarea bucătăriilor şi blocurilor sanitare din contul încăperilor locuibile în blocul locativ;
d) reamplasarea reţelelor de apă şi canalizare (în interiorul încăperilor /apartamentelor);
e) intervenţii la canalele de ventilare (în interiorul încăperilor /apartamentelor);
f) spargerea golurilor noi şi lărgirea golurilor existente în pereţii portanţi ai blocurilor locative (în interiorul încăperilor/apartamentelor);
g) comasarea apartamentelor pe verticală cu spargerea sau demontarea planşeelor;
h) modificarea sistemelor de încălzire cu instalarea agregatelor la balcoane şi loggii în blocuri locative (în interiorul încăperilor/apartamentelor);
i) acţiuni care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative (construcţia anexelor, balcoanelor, copertinelor, bovindourilor, transformarea în bovindouri a loggiilor şi balcoanelor existente şi altele), cu excepţia aspectului acoperişurilor;
j) efectuarea lucrărilor de termoizolare şi de schimbare coloristică a faţadei în lipsa autorizaţiei de proiectare eliberate de autoritatea administraţiei publice locale.
(2) În blocurile locative, în perioada de executare a lucrărilor de reconstrucţie a încăperilor, se interzice:
a) începerea lucrărilor legate de zgomot înainte de ora 8.00 şi/sau încheierea lor mai tîrziu de ora 18.00;
b) folosirea ascensoarelor de pasageri pentru transportarea materialelor de construcţie şi a deşeurilor neambalate;
c) executarea lucrărilor de supraetajare şi mansardare pe timp de iarnă.
(3) Iniţiatorii sau executanţii lucrărilor de reconstrucţie autorizate sînt obligaţi să informeze despre începerea lucrărilor lor pe administratorul imobilului. Concomitent, se coordonează cu administratorul modul şi condiţiile de evacuare a deşeurilor de construcţie.

Articolul 56. Controlul asupra reconstrucţiei încăperilor.
Finalizarea lucrărilor de reconstrucţie
(1) Controlul respectării proiectului de reconstrucţie şi a condiţiilor prevăzute în autorizaţia pentru executarea lucrărilor de reconstrucţie este pus în sarcina proprietarilor şi administratorului, precum şi a autorităţilor administraţiei publice locale şi a Inspecţiei de Stat în Construcţii.
(2) Finalizarea lucrărilor de reconstrucţie se confirmă prin procesul-verbal de recepţie finală a lucrărilor efectuate. La recepţia finală a lucrărilor, iniţiatorul de lucrări de reconstrucţie va invita, în mod obligatoriu, reprezentantul administratorului blocului locativ în care a fost efectuată reconstrucţia încăperii.
(3) Procesul-verbal de recepţie finală se prezintă la oficiul cadastral teritorial pentru efectuarea modificărilor respective în Registrul bunurilor imobile.

Articolul 57. Consecinţele reconstrucţiei neautorizate
(1) Reconstrucţie neautorizată se consideră intervenţia executată în lipsa autorizaţiei de construire (reconstruire) sau cu încălcarea proiectului de construcţie (reconstrucţie).
(2) Administratorii sînt obligaţi să informeze autorităţile administraţiei publice locale şi Inspecţia de Stat în Construcţii despre reconstrucţiile neautorizate ale încăperilor în blocul locativ sau despre necorespunderea încăperilor reconstruite cu documentaţia de proiect şi cu autorizaţia de construire.
(3) Persoanele fizice şi juridice care au cauzat prejudiciu locuinţelor se sancţionează conform legislaţiei şi sînt obligate să lichideze neconformităţile şi să efectueze readucerea elementelor constructive afectate la starea iniţială din cont propriu.
(4) În caz de nelichidare a încălcărilor depistate, la efectuarea reconstrucţiei încăperilor şi la întocmirea proceselor-verbale, administratorii sînt obligaţi să se adreseze în instanţele de judecată competente pentru aplicarea măsurilor conform prevederilor legale.
(5) În cazul în care la reconstrucţia încăperilor în blocul locativ a fost cauzat un prejudiciu încăperilor şi/sau bunurilor persoanelor fizice şi/sau juridice, persoana fizică şi/sau juridică care a cauzat prejudiciu locuinţelor poartă răspundere în conformitate cu legislaţia.
(6) Se interzice efectuarea expertizelor tehnice în privinţa intervenţiilor neautorizate în structura clădirilor şi legalizarea acestor intervenţii.

17 iulie 2016