Buna ziua. De curind am inceput reparatia in apartament si am daramat peretele, de fapt doar marginile peretelui, care despartea bucataria de balcon. Era o usa cu geam care permitea accesul la balcon. Acum o vecina a scris plingere la politie ca distrugem blocul si ca de ce scoate atita gunoi dintr-un apartament. As vrea sa stiu sau ma directionati unde sa caut raspuns la problema mea? Cu ce se poate solda asa gen de probleme?
Vladislav Mocanu
Buna ziua, Tatiana.
Indiferent de faptul daca doriti sa faceti o recompartimentare interioara, sa demolati un perete, sa mariti un gol de fereastra sau de usa, aveti nevoie de autorizatie de constructie pentru toate aceste modificari. Chiar daca va ganditi sa faceti aceste modificari fara autorizatie, trebuie sa stiti ca este... mai detaliat posibil ca unul dintre peretii demolati sa fie structurali si astfel sa afectati structura de rezistenta a blocului. De asemenea, daca veti dori sa vindeti ulterior apartamentul, veti avea nevoie de un nou cadastru cu situatia existenta in apartament, iar acel cadastru va putea fi realizat doar in baza unei autorizatii de constructie.
In primul rand este recomandat ca, atunci cand doriti sa efectuati modificari in apartamentul dumneavoastra, sa contacati un arhitect sau un inginer de structura care sa va spuna ce pereti se pot demola, ce pereti se pot realiza suplimentar etc, inainte sa va apucati efectiv sa realizati lucrarile propriu-zise.
Aceste cercetari sunt necesare pentru a determina daca potentiala modificare a constructie nu va modifica structura de rezistenta a acesteia.
Pentru efectuarea modificarilor pe care vi le-ati pus in gand, pe care le-ati si realizat, de altfel, este necesar de a obtine o Autorizatie de desfiintare (act, eliberat de către emitent, prin care se autorizieaza executarea lucrarilor de demolare, totala sau parţiala, a unei constructii/amenajari). Acest act poate fi solicitat de la primarii municipiilor, oraselor, comunelor si satelor pentru constructii (lucrări de constructii/desfiintare) de orice destinatie si tip de proprietate. Primarul localitatii va emite avizul in cel mult 10 zile lucratoare de la data primirii solicitarii. Avizul va contine informatii necesare pentru elaborarea certificatului de urbanism pentru proiectare si autorizatiei de construire/desfiintare.
Solicitantul (Dvs) autorizatiei de desfiintare este obligat, in termen de 10 zile lucratoare pina la inceperea lucrarilor autorizate, sa informeze Inspectia de Stat in Constructii.
Prin urmare, daca Dvs. sunteti in posesia unui asemenea act, atunci nu aveti de ce sa va faceti griji. Chiar daca vor veni la usa Domnii Ofiteri de Politie, Dvs. veti prezenta, politicos, toate actele necesare intru confirmarea legalitatii actiunilor dumneavostra.
In caz ca nu aveti o autorizatie de genul celei mentionate mai sus, puteti deveni subiect a unei contraventii, si anume celei stipulate la articolul 179 Cod Contraventional. Prin urmare, vi se va aplica o amenda de 100-150 unitati conventionale, plus, readucerea la starea initiala a imobilului.
Iar in ce priveste cantitatea de gunoi scoasa afara, pe vecina dstra. nu trebuie sa o priveasca, atata timp cat pastrati ordinea publica (nu faceti gunoi afara).
Sper ca v-am fost de folos.
Bibliografie:
1. Legea nr.163 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructie din 09.07.2010;
2. http://www.creativearchitecture.ro/?p=1848