Gard viu din tuia

26 septembrie 2022 42

Buna ziua. Cu 2 ani in urma, am decis sa plantez un gard viu din tuia (in prezent plantele au in jur de 1 m inaltime) la distanta de aproximativ 0,5 - 0,7 m de la hotarul vecinului. Vecinul imi cere sa mut cateva din plantele mentionate la o distanta mai mare de la hotar. Gardul viu din tuia (care pot ajunge si la 5 m inaltime) intra in exceptia de 2 m distanta de la gard, prevazuta de art. 598 Cod civil? In plus vecinul iese cu stresina uneia din case cu aproximativ 10 cm in gradina mea. Eu niciodata nu am i-am zis de acest lucru, fiindca nu am nevoie de conflicte. Acum, insa, daca el imi tot zice de tuiele de la gard, ce as putea face in acest caz? Va multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Mihail Lavric
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Bună ziua, consider că, cel mai bine e să optați pentru un acord comun încheiat cu vecinul, și este corectă referința la prevederile art.598 Cod civil. La moment, vecinul nu are nici un drept să pretindă asupra scoaterii gardului viu din tuie plantat de dvstră, însă pentru viitor înălțimea gardului... mai detaliat viu ar putea fi o problemă.
Ce ține de streșina vecinului, dvstra la fel aveți dreptul de a solicita înlăturarea streșinii ce se întinde pe teren. Ați putea utiliza aceasta neconformare ca mijloc de negociere.
Toate aceste solicitări pot fi satisfăcute exclusiv prin intermediul instanței de judecată.

28 septembrie 2022