Buna ziua. Ajutați-mă, va rog, sa aflu răspuns la așa o situație. Sunt cativa frați, unul din ei e taică-meu. Părinții au scris casa după tata meu, dar el i-a dat prin donație fratelui său casa lăsată de părinți. Ar putea el să-și retragă donația înapoi, chiar daca de atunci au trecut mai bine de 25 ani? Sau, daca el nu are unde locui, ar putea pretinde la o parte din casa părintească? Mulțumesc!
L A
Bună ziua Corina,
Codul civil prevede că revocarea donației se poate face doar în decursul unui an din momentul în care cel îndreptăţit să revoce a luat cunoştinţă de motivul de revocare.
Ca motive de revocare pot fi dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului sau a unei rude apropiate a... mai detaliat acestuia, dacă se face vinovat de o altă faptă ilicită faţă de donator sau faţă de o rudă apropiată a acestuia, situaţii care atestă o ingratitudine gravă, sau dacă refuză fără motive întemeiate să acorde donatorului întreţinerea datorată.
În cazul Dvs. poate fi aplicată rezoluțiunea contractului de donație pe motiv de stare de nevoie. Codul Civil prevede asemenea posibilitate. Și anume dacă donatorul, după executarea donaţiei, nu mai este în stare să-şi asigure o întreţinere corespunzătoare şi să-şi îndeplinească obligaţiile legale de întreţinere faţă de terţi, poate cere de la donatar restituirea bunurilor donate pe care acesta le mai posedă.
Dacă aveți întrebări suplimentare vă sunt la dispoziție.