Pot filma in mall?

27 aprilie 2018 55

De exemplu la MallDova pe uşa de la intrare este plasata o foaie care interzice filmatul si fotografiatul. Am mai intrebat anterior daca pot filma in magazine si mi s-a spus ca pot. Acea foaie plasata acolo are vreun efect asupra mea? Imi pot ei interzice sa filmez?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Cătălina Bîrsanu
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Bună ziua, Cristian!

Dvs aveți tot dreptul să filmați în spațiile publice. Acest drept este consemnat de Constituția Republicii Moldova în art. 32:„ Libertatea opiniei şi a exprimării: Oricărui cetăţean îi este garantată libertatea gândirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvânt, imagine sau prin alt mijloc posibil”... mai detaliat și mai puteți regăsi acest drept în Legea cu privire la libertatea de exprimare art. 3:„ Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare”.

Atenție însă la persoanele din jurul Dvs. Atât Constituția, cât și Legea privind libertatea de exprimare protejează viața intimă, famililă și privată. Astfel, Dvs nu trebuie să surprindeți în video fețele altor persoane ori să le mascați din caz că acestea apar în cadru. Suplimentar, dacă Dvs faceți video nu pentru interes propriu, ci pentru a sustrage venituri din producerea videoului, s-ar putea ca instituția unde filmați să ceară recompensă pentru că ați utilizat anume clădirea lor pentru filmarea clipului.

Un simplu video cu Dvs este totuși acceptabil pentru a fi filmat în interiorul la MallDova.

Mult succes!

27 aprilie 2018