Stabilirea domiciliului minorului după divort

13 septembrie 2022 34

Buna ziua. In 2014 am divorțat. Cu fostul sot avem un copil minor, care acum are 14 ani. Acesta a locuit cu mine din momentul divortului. De doi ani suntem stabiliți cu traiul in Marea Britanie, având acordul fostului sot. In hotararea judecătorească nu este specificat cu cine va locui copilul. In actele pe care le-am facut pentru a ne putea muta in strainatate scrie ca fostul sot nu are nicio obligatie fata de copil. Luna aceasta expira pasaportul copilului și am fost la ambasada ca sa-i perfectez unul nou. Acolo mei-au spus că este nevoie de o declarație autentificata notarial a tatalui precum ca ii permite copilului sa facă pasaport. El nu tine legătura cu copilul și nu ajuta la creșterea lui. L-am telefonat pentru a-l ruga sa faca declaratia amintita, dar a refuzat a zis ca el nu face. Ce pot faca ca sa am dreptul ca sa-i perfectez copilului pașaport și sa stabilesc domiciliul copilului cu mine?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Mihail Lavric
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Bună, în mod normal dacă dețineți și prezentați toate actele necesare, nu ar trebui să existe refuz din partea Ambasadei la perfectarea pașaportului copilului.
După cum relatați, nu există nici un temei pentru care să vă refuze din moment ce sunteți divorțați, chiar dacă domiciliul copilului minor nu a fost stabilit... mai detaliat prin hotărâre.
De regulă, la depunerea cererii pentru eliberarea paşaportului copilului minor, conform legislației în vigoare se depun următoarele acte:
- actul de identitate valabil al reprezentantului legal;
- documentele de stare civilă, după caz (certificatul de naştere al minorului, certificatul de schimbare a numelui și/sau prenumelui al minorului sau avizul cu privire la anularea, rectificarea și /sau completarea actului de stare civilă, certificatul de divorț);
- declaraţia unuia din reprezentanții legali, depusă în scris în faţa persoanei responsabile din cadrul ambasadei, dacă în hotărârea instanţei de judecată nu este stabilit părintele căruia i-a fost încredinţată întreţinerea minorului;
- hotărârea instanței de judecată cu privire la divorț.

14 septembrie 2022