Ответы 2188  

Трудовое право

Новый Concediu si/sau ajutor material in cazul casatoriei

Buna ziua. Exista vreo lege care sa prevada ca mirii pot beneficia de concediu cu ocazia casatoriei? Se ofera ajutor material cu ocazia casatoriei din partea statului, sau a companiei sau din partea sindicatelor? Va rog sa ma ajutati, pentru ca nu gasesc reglementarile la aceasta tema.

Codul muncii

Bună ziua. Întrebarea mea este legată de Codul muncii, și anume articolul 70 unde care prevede că angajatorul poate delega salariatul în deplasare cu interes de serviciu pe o perioadă ce nu depășește 60 de zile calendaristice. Care este intervalul de timp între prima și a doua deplasare?

Am crescut, iar mai tarziu am si infiat 3 copii

Buna ziua! Am avut sub tutela multi ani 3 copii ai surorii decedate, iar mai tarziu i-am infiat, dar documentele nu s-au schimbat pe familia mea. In asa caz, mi se adauga ceva ani la stagiul de munca, adica ma ajuta la pensie?

Întoarcerea la serviciu după concediul de maternitate

Bună ziua. A trecut un an de la nasterea copilului, sunt în concediu de maternitate și aș dori să mă întorc la serviciu. Am telefonat și șeful mi-a zis că la moment nu au locuri vacante. Ce drepturi am eu în așa caz? Este obligat angajatorul să-mi caute loc de muncă?

Munca prin cumul

Buna ziua! Functionarul public poate lucra prin cumul?

Doua locuri de munca, niciunul prin cumul

Buna ziua. Lucrez ca medic 1.0 și a doua profesie Java software 1.0 deja de 3 luni. Nu ma pot decide care loc de munca sa-l fac de baza, nu as vrea sa pun niciunul prin cumul. O sa am probleme cu fiscul? Amenda?

Revenirea la munca din concediul de ingrijire a copilului

Buna ziua! Angajatul pleaca in anul 2019 in concediu maternitate, ulterior in concediu partial platit de ingrijire a copilului pana la varsta de 3 ani. In anul 2020, functia respectiva a fost redusa din statele de personal (persoana in cauza nu a fost avizata la acel moment). In prezent...

Îndemnizatia unică pentru profesori

Bună ziua. Am absolvit facultatea de pedagogie în 2019 si am fost angajata pe 1 septembrie 2020 pe specialitate, dar fara repartizare de la minister. Pot sa solicit acum indemnizatia?

Indemnizația pentru tinerii specialiști in domeniu pedagogiei

Buna ziua. Am fost angajata in domeniul invatamantului incepand cu 1 septembrie 2019, cu contract cu durata nedeterminata, dar studiile universitare le-am absolvit in 2020 (sectia frecventa redusa, la contract). Am eu dreptul în anul 2021 sa beneficiez de îndemnizatia pentru tinerii specialisti?

Concediu anual plătit

Buna ziua. As vrea sa știu câte procente din salariu se achita pentru concediu cu durata de 14 zile? Mulțumesc anticipat!

Cerere de eliberare

Bună ziua. Sunt in concediu din cont propriu care se incheie in cateva zile. Pot sa scriu cerere de eliberare din functie fără sa mai lucrez 2 saptamani dupa ce se termina concediul? Mersi

Увольнение при слиянии организаций

Здравствуйте. По решению Районного Совета гимназия в которой я работала главным бухгалтером была поглощена местым лицеем с целью уменьшения расходов, путем сокращения должностей директора и главного бухгалтера. Всех работников приказом перевели в лицей на бессрочную работу, меня же до...

Закрыто Salariu calculat incorect de către companie

Buna ziua. M-am eliberat de la serviciu în mod corespunzator (cerere, 2 săptămâni lucrate). Respectiv, pe data de 10 a lunii următoare am primit salariul pentru ultima luna de activitate. In ultima luna am avut și un premiu, la calcularea/achitarea salariului suma conform fluturașului era mai...

Tânăr specialist în medicină

Bună ziua. În anul 2017 am absolvit Colegiul de medicina Cahul de unde am avut o îndreptare la Centrul mamei și copilului în Chișinău. Din motiv că nu am un domiciliu in Chișinău, am schimbat îndreptarea la IMSP CS Iargara în orașul Iargara în calitate de asistent medical tanar specialist. Intre...

Carnetul de munca pierdut

Bună ziua. Am pierdut carnetul de muncă in care a fost inregistrat ca am muncit in cateva locuri între anii 1983-2000. Cum as putea recupera dovada ca am muncit - un certificat sau carnetul?