Rog sa ma ajutati cu un raspuns/sfat/trimitere (sau macar cu o idee).
Care ar fi modalitatea/procedeul de convertire a datoriei (dupa parerea mea a "creantei") in cote-parti din capitalul statutar, in cazul procedurii de restructurare din cadrul unui proces de insolvabilitate?
M-ar interesa anume momentul in care exista mai multi creditori. Se convertesc oare datoriile proportional creantelor detinute? Se intocmeste in acest sens un acord/contract si daca da, care ar fi forma cea mai potrivita pt acesta? Cu cine se incheie: reprezentantul debitorului, creditori, administrator al insolvabilitatii?
Nu gasesc nici practica in domeniu si nici macar vreo referire in hot. explicativa a CSJ.
Iulian Moraru
Bună ziua!
În mod normal, în cadrul unui proces de insolvabilitate, se satisfac inițial creanțele garantate ale creditorilor respectivi. Ulterior, sunt satisfăcute creanțele negarantate ale creditorilor chirografari conform rangului căruia au fost atribuite aceste creanțe în temeiul prevederilor Legii insolvabilității.
Iar în ceea ce privește forma de satisfacere a creanțelor, nu există... mai detaliat o formă prevăzută de lege în acest sens. Poate fi orice: act de satisfacere, acord, contract. În ceea ce privește părțile actului respectiv, e și normal ca pe de o parte să fie administratorul insolvabilității, iar pe de alta, creditorii garantați/negarantați sau reprezentanții acestora. Părerea mea este că ar fi bine să fie întocmit un singur act. Iar în ceea ce privește forma respectivului act, cred că este binevenită cea autentică. (autentificarea notariala a actului juridic)
Dar asta este la nivel de raport între debitor - creditor. În general, administratorul insolvabilității are obligația de a întocmi tabelele creanțelor, în baza art. 143 din Legea menționată în vederea înaintării acestora instanței de insolvabilitate.
Succese!