Bună ziua. Eu, fratele și tata deținem în coproprietate un apartament, cu cote egale.
1. Vreau să cedez cota mea fratelui, dar mă aflu peste hotare și în orașul în care locuiesc există un consulat al RM. Cum pot efectua transferul menționat - prin donație sau vânzare? E posibil să o fac direct la consulat sau trebuie să împuternicesc prin procură o altă persoană, care mă va reprezenta la notar în RM?
2. Odată ce cedez cota mea fratelui, în caz de deces al tatălui, care este soarta cotei sale - îi rămâne fratelui (fiind unicul coproprietar în viață) sau este împărțită în mod egal între mine și frate?
3. Mi-a spus cineva că un imobil primit ca donație nu poate fi vândut timp de 3 ani. Este adevărat?
Mulțumesc pentru ajutor.
Serghei Marciuc
Bună ziua Igor.
1. Actele notariale care pot fi efectuate de ambasade şi consulate sunt următoarele:
autentificarea procurilor, testamentelor, contractelor, cu excepţia contractului de înstrăinare a bunurilor imobile şi a contractului de gaj.
Respectiv la consulat puteți perfecta o procură care va împuternici pe cineva să poată solicita informații din numele dumneavoastră la... mai detaliat ASP(cadastru) și să transmită prin donație cota parte către frate. Ulterior, în baza procurii, persoana împuternicită, împreună cu fratele, sau doar fratele dacă îl împuterniciți pe el, vor merge la notar pentru a perfecta contractul de donație.
2. Referitor la cota tatălui, în caz de deces, dacă nu va exista testament, aceasta va fi moștenită de ambii copii și soțul supraviețuitor,dacă este. În caz că veți dori să renunțați la moștenire, cota ce vi s-ar fi cuvenit va fi transmisă copiilor dumneavoastră, dacă sunt.
3. Nu prevede legea asemenea condiție. Însă această condiție poate fi inclusă în contractul de donație.
Termenul de 3 ani este termenul în care donația poate fi revocată.
CXodul civil prevede:
Articolul 1208. Termenul de revocare a donației
Donatorul sau, în cazul prevăzut la art. 1207 alin. (4), moștenitorul său este decăzut din dreptul de revocare a donației în temeiul legii dacă notificarea de revocare nu este dată în termen de 1 an din momentul în care el a cunoscut sau, în mod rezonabil, trebuia să cunoască circumstanța care îl îndreptățește să revoce, dar nu mai tîrziu de 3 ani din momentul dobîndirii de către donatar a dreptului de proprietate asupra bunului donat.