Bună ziua. Am așa o întrebare. Anul trecut, pe 10 noiembrie 2017, am intrat prima oară cu autovehiculul meu în țară și am depășit termenul de 180 zile cu 6 zile, recent în octombrie. Dețin permis și domiciliu romanesc. Deci am stat 186 zile, când am ieșit din țară nu m-au întrebat de vinietă și nici amendă nu mi-au pus. Recent am incercat să trec vama și mi-au spus că am 186 de zile și că va trebui să achit 180€ pe vinieta ca să mai stau. Când se reînnoiește termenul de 180 zile cu costul de 85€? Dacă de la prima intrare în țară (10 noiembrie 2017) am deja 1 an și aproape o lună cum ar fi? Și faza e că tot stau cele 186 de zile timp de un an. Locuiesc în România și doar în weekend și vacante vin în Moldova.
SILVIU POTÎRNICHE
Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Potrivit art. 184prim , alineat 4, din Codul Vamal:
mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin şi care deţin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliu, declarate prin acţiune, se pot... mai detaliat afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pe un termen mai mare decît cel stabilit de prezentul articol.
* Se are în vedere ca acestor persoane nu le este stabilita interdictia de a fi doar 180 zile într-un an pe teritoriul Moldovei, respectiv, pot fi si pe 12 luni, sau mai mult (maxim 3 ani, dupa care iar trebuie acordul organului vamal de admitere temporara).
Din moment ce ați iesit de pe teritoriul tarii, s-a stopat calculul zilelor pentru perioada respectiva.
Astfel, pentru cele 6 zile in plus, puteti fi sanctionat contraventional si obligat la plata vinietei pentru 6 zile (daca la intrarea initiala din 10.11.2017) ati achitat vinieta pe 180 zile.
Ulterior, cand doriti sa intrati in tara, este necesara achitarea vinietei pentru perioada dorita, si termenul se calculeaza din nou, de la data intrarii în țară.
Cu alte cuvinte, termenul se reînnoiește odată cu expirarea termenului vechi pentru vare ati achitat vinieta.