A evita judecata - esalonarea la plata a datoriei

19 февраля 2019 187

Compania de microfinantare a dat termen de plata 20.02.2019, altfel documentele se dau in judecata. Compania nu vrea sa vina in intampinare. Cu cine se mai poate icheia un acord de esalonare a datoriei? Pe site-ul unei companii de incasare a datoriilor este asa informatie “XXX vine în întâmpinarea debitorilor care nu au posibilitatea de a-și achita datoriile imediat, oferindu-le posibilitatea achitării eșalonate a datoriei. Acordurile de plată eșalonată stopează acumularea penalităților de întârziere și permit achitarea datoriilor în condiții avantajoase, personalizate. Eșalonarea datoriei înseamnă, de fapt, divizarea sumei în părți mai mici, care vor fi achitate într-o perioadă mai mare de timp.” Pot sa apelez la aceasta companie de colectare? Cum sa procedam mai departe?

Jurist comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право
  • Иные правонарушения

Buna Flora,

1. Debitorul ar trebui sa initieze o acțiune in justiție privind nulitatea clauzei de arbitraj ca fii abuziva.
2. In cazul in care Creditorul intentează o acțiune in justiție împotriva Debitorului, acesta din urma se poate apăra invocând art. 630 Cod civil al RM in vederea micșorării clauzei penale. Ipotetic... mai detaliat vorbind ar putea chiar sa încerce sa invoce nulitatea clauzei penale pe motiv ca nu a fost negociata individual și nici măcar nu a fost explicata astfel încât, Debitorului sa-i fie clare consecințele obligațiilor asumate.
3. Este dreptul creditorului, nu și obligația acestuia de a negocia și încheia un acord reeșalonare a plății.
In cazul in care un asemenea acord totuși se încheie, depinde de voința părților și conținutul condițiilor la care au căzut de acord. Creditorul nu poate fi impus sa negocieze încheierea unui acord de reeșalonare.
Totodata, un asemenea acord de reeșalonare nu modifica clauzele contractualesi nu suspenda curgerea penalități și a dobânzii de întârziere.

Companiile de colectare a datoriilor nu vin in întâmpinare, pe ei ii interesează cât mai rapid sa scoată banii din debitor. Cu cât mai rapid debitorul achita datoriile sale fata de creditor, cu atât mai repede colectorii își văd banii lor care, constituie un procent anumit din suma totala a datoriei acumulate.

19 февраля 2019