Alimente pentru copil

29 июля 2017 108

Salutare! Spuneti-mi, va rog, fata a trait impreuna ku o persoana.nu legal, adika n-au fost kasatoriti,i nu au fost inskrisi. A aparut un kopil. Kopilul ii skris in certifikatul de nastere pe familia tatalui. Sa spunem asa, kuplul s-a destramat. Fata poate sa-l dea la alimente si kare e procedura. Ms.

Jurist comments 1

Download discussion
Iulian Moraru
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Экономическое право
  • Семейное право
  • Трудовое право
  • Иные отрасли

Bună ziua!

Situția d-voastră cade sub incidența prevederilor art. 74 din Codul Familiei al Republicii Moldova.

Există două alternative de determinare a modalității de la plată a pensiei de întreținere:

1. Contract încheiat între părinți; sau
2. Depunerea unei cereri de chemare în judecată de către părintele interesat privind obligarea la achitarea pensiei... mai detaliat de întreținere de către celălalt părinte.

Preferabilă este prima variantă pe motiv de evitare de cheltuieli suplimentare (procesuale și executorii).
Dacă nu se reușește, mergeți pe alternativa a doua, care oferă un grad sporit de certitudine (în pofida dezavantajelor menționate mai sus).

Regula generală privind cuantumul pensiei de întreținere este stabilită la alin. (1) al art. 75 din Codul Familiei. Astfel, pentru un copil este determinat cuantumul de 1/4 din venitul salarial și/sau alte venituri ale părintelui plătitor.
În același sens, instanța poate modifica cuantumul respectiv, în cazul în care se atestă existența unor circumstanțe justificative

Totodată, alin. (1) al art. 76 din Codul Familiei stabilește posibilitatea dispunerii unei sume lunare fixe a pensiei de întreținere în situația în care părintele plătitor nu are un venit stabil.

Dacă aveți întrebări suplimentare, adresați!

Succese!

29 июля 2017