Am inundat apartamentul vecinilor. Nu vor rezolvarea pe calea amiabila, ce-i de facut?

14 марта 2018 1347

Buna ziua. Din neatentie am inundat apartamentul vecinilor. Recunosc acest fapt si sunt gata sa restabilesc anume paguba exacta. Au fost chemati reprezentanti din APLP, care au constatat paguba pe o suprafata de 3 m.p. Pagubele sunt nesemnificative (o pata pe tavan, o umflatura de 5-7cm pe tapete si citeva jonctiuni inflate intre scandurile de parchet laminat. Vecinii nu au fost multumiti cu acest act si metraj si au invitat un evaluator independent, care a zis ca expertiza si lucrul lui va costa 5.600 de lei si respectiv evident acest cost este mult mai mult decit insusi pagubele estimate de 1.500-2.000 lei si sensul in expertiza practica nu este. Inca un moment este ca reparatia cu aceste materiale a fost efectuata cu 11 ani in urma si e de negasit exact acelasi materiale, plus la asta sinecostul lor ramas este practic nul. Deci nimic grav, dar intr-un moment apetitul vecinilor a crescut brusc la suma de 6.000 lei, chipurile pentru repararea anume aceastei pagube, si ma amenintau cu judecata. Iar eu la rindul meu nu sunt de acord cu suma calculata de ei. Vecinii mi-au actionat in judecata dar nu pe suma de 6.000 lei, ci au chemat o companie de constructii X, aleasa nu se stie pe ce principiu dubios, care a facut un deviz de cheltuieli pe 22.000 lei in care este indicat metraj de reparatii la Atentie!!!: Jumatate de apartament, si nu acelea 3 m.p. din actul constatator. Presupun ca sensul ca sensul actionarii in judecata este de a scoate din mine o suma mai mare de bani si nu de a repara paguba exacta.
Deci asa am nimerit intr-o situatie hilara. Ce-i de facut ca sa ma apar de la asa vecini cu apetite nelimitate? Astept sugestiile Dvs. Va multumesc anticipat.

Jurist comments 2

Download discussion
Igor Brinișter
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право
  • Иные правонарушения

Buna D-le Dumitru,
Trebuie să știți că în asemenea cazuri reprezentanții APLP nu sunt competenți să evalueze prejudiciul, întrucât potrivit cadrului legal aceștia nu au asemenea atribuții în competența sa.
Totodată, nu există nici o prezumție legală ce ar spune că membrii APLP nu sunt persoane persoane autorizate, au studiile și atestarea... mai detaliat respectivă pentru a putea da o apreciere situației.
Reprezentanții APLP ar putea doar întocmi un act care să redea cele văzute de ei, însă, opinia lor la indicarea celor observate este una suficient de subiectivă atât timp cât aceștia nu posedă cunoștințele necesare în acest domeniu!
Țin să menționez, că în asemenea gen de cauze expertul atestat de către Ministerul Justiției al RM care se regăsește în lista respectivă poate efectua o expertiză extrajudiciară în scopul evaluării pagubei cauzate vecinului.
De altfel, evaluarea/aprecierea prejudiciului cauzat în situațiile date se face potrivit prețurilor de piață existente la momentul când a fost cauzat prejudiciul.
De asemenea, se ține cont de faptul că nu poate fi reparat doar 20-30 cm pătrați de pe tavan ci tot tavanul, la fel și cu tapetele și cu laminatul sau parchetul de pe podea.
Potrivit standardelor încăperea trebuie să întrunească anumite cerințe pentru a corespunde prevederilor și a nu admite eventual cauzarea unor prejudicii sănătății.
Poate că Dvs. vi se pare că e o mică inundație, însă mucegaiul care se va răspîndi în acest caz de fapt poate avea repercursiuni grave asupra stării sănătății vecinului inundat, în cazul în care nu se înlătură toate consecințele inundației. Acest fapt presupune nu doar înlocuirea tapetei, ci poate implica chiar și schimbarea de tencuială pe tavan și perete, mai ales în zonele umezite și cele adiacente, prelucrarea cu substanțe speciale a acestor porțiuni, după care se aplică o nouă tencuială, și deja se aplică tapeta nouă(în nici un caz cea veche).
Mai mult ca atât, la evaluarea prejudiciului expertul ia în calcul și faptul că lucrările de reparație vor fi efectuate de persoane competente în acest sens, autorizate în modul corespunzător, inclusiv și TVA-ul.
Astfel că „apetitul” vecinului este suficient de întemeiat, iar Dvs în cazul în care nu sunteți de acord cu Raportul de expertiză extrajudiciară întocmit de acel expert sau cu devizul de cheltuieli oferit vecinului de către compania X, care execută lucrări de reparație de asemenea gen, nu aveți decât să solicitați numirea unei expertize judiciare și să prezentați probele Dvs. ce combat poziția vecinului.

15 марта 2018
Valentin Ciuric
  • Адвокат
  • Право недвижимости

Bună ziua!
Găsiți mai multă informație în acest articol:
https://dreptimobiliar.md/repararea-prejudiciului-pentru-inundarea-apartamentului/

12 июля 2020