Amnistie

27 ноября 2021 194

Buna ziua. In 2017 am fost condamnat la 5 ani cu suspendare pe art. 187 alin. 2. După asta, am plecat din țara, iar in lipsa mea dosarul a fost dat la rejudecare in 2019 și mi-a fost schimbata pedeapsa, in loc de 5 ani cu suspendare in 2 ani cu executare. Întrebarea mea este daca e posibil ca condamnarea mea sa cada sub incidenta amnistiei anuntate? Va mulțumesc.

Jurist comments 2

Download discussion
Andrei Domenco
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения
  • Трудовое право

Bună ziua,

Dacă legea amnistiei va fi publicată atunci infracțiune comisa de către dva cade sub incidența acesteia.

Probleme de aplicare a legii pot survine vis a vis de momentul ca Dvs va eschivați la moment de executarea pedepsei și dacă sunteți dat în Căutare scad șansele de aplicare a amnistiei.

Cel mai... mai detaliat rentabil ar fi să apelați deja la un avocat iar odată cu publicarea amnistiei să purcedeți la pașii necesari.

28 ноября 2021
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna dl. Ion, sunt termene de prescripție prevăzute de Codul penal Articolul 60. Prescripţia tragerii la răspundere penală
(1) Persoana se liberează de răspundere penală dacă din ziua săvîrşirii infracţiunii au expirat următoarele termene:
... mai detaliat a) 2 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni uşoare;
b) 5 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni mai puţin grave;
c) 15 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni grave;
d) 20 de ani de la săvîrşirea unei infracţiuni deosebit de grave;
e) 25 de ani de la săvîrşirea unei infracţiuni excepţional de grave.
(2) Prescripţia curge din ziua săvîrşirii infracţiunii şi pînă la data rămînerii definitive a hotărîrii instanţei de judecată.
(3) În cazul săvîrşirii de către persoană a unei noi infracţiuni, prescripţia se calculează pentru fiecare infracţiune separat.
(4) Prescripţia se va întrerupe dacă, pînă la expirarea termenelor prevăzute la alin.(1), persoana va săvîrşi o infracţiune pentru care, conform prezentului cod, poate fi aplicată pedeapsa cu închisoare pe un termen mai mare de 2 ani. Calcularea prescripţiei în acest caz începe din momentul săvîrşirii unei infracţiuni noi.
(5) Curgerea prescripţiei se suspendă dacă persoana care a săvîrşit infracţiunea se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată. În aceste cazuri, curgerea prescripţiei se reia din momentul reţinerii persoanei sau din momentul autodenunţării. Însă persoana nu poate fi trasă la răspundere penală dacă de la data săvîrşirii infracţiunii au trecut 25 de ani şi prescripţia nu a fost întreruptă prin săvîrşirea unei noi infracţiuni.
(6) Aplicarea prescripţiei faţă de persoana care a săvîrşit o infracţiune excepţional de gravă se decide de către instanţa de judecată. Dacă instanţa nu va găsi posibilă aplicarea prescripţiei şi liberarea de răspundere penală, detenţiunea pe viaţă se va înlocui cu închisoare pe 30 de ani.
(7) Termenele prescripţiei de tragere la răspundere penală se reduc pe jumătate pentru persoanele care la data săvîrşirii infracţiunii erau minori.
(8) Prescripţia nu se aplică persoanelor care au săvîrşit infracţiuni contra păcii şi securităţii omenirii, infracţiuni de război, infracţiuni de tortură, tratament inuman sau degradant sau alte infracţiuni prevăzute de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, indiferent de data la care au fost săvîrşite. Cu expirarea acestor termene, tu ești liber de pedeapsă. Sentința a fost modificat în a. 2019, n-ai concretizat luna, dar nu importă, fiindcă d.2021 se finalizează. La anul tu poți veni în țară, pentru o infracțiune mai puțin gravă nu se delară în căutare internațională, fii pe pace.

30 ноября 2021