Buna ziua. In 2017 dupa ce s-a aflat ca sunt insarcinata, am fost eliberata din functie pe articol, a fost inaintata o plangere cum ca am furat o suma de bani. Dupa ce am fost purtata pe la politie, nu au fost gasite dovezi de furt si pur si simplu nu am mai fost sunata si asa si a ramas totul. Dupa cateva luni sefa mi-a trimis scrisoare in care mi-a zis sai trimit cererea de concediere din proprie dorinta. Nu am facut-o. Mi-a spus ca nu-mi vad cartea de munca pana nu ii scriu cerere de eliberare din proprie dorinta. Am dus sarcina foarte greu si am nascut un copil problematic. Intrebare e urmatoarea: pot sa-i dau in judecata pentru acuzatii false, pentru eliberarea din functie? Cum sa procedez?Va rog foarte mult si va multumesc.
Feloteia Filip
Bună ziua!
Pentru a vă oferi un răspuns corect mai întîi de toate urmează de clarificat în baza cărui articol ați fost concediată?
Art. 86 alin.(1) lit.J) din Codul Muncii al RM prevede că salariatul poate fi concediat la inițiativa angajatorului în caz de săvîrșire a unei contravenții... mai detaliat sau infracțiuni contra patrimoniului unității, (în cazul dat - Furtul) stabilită prin hotărîrea instanţei de judecată sau prin actul organului de competenţa căruia ţine aplicarea sancţiunilor contravenționale.
Astfel, angajatorul nu putea să vă concedieze pînă nu era o hotărîre a hotărîrea instanţei de judecată sau actul organului de competenţa, deoarece lipsește temeiul legal de concediere.
Angajatorul nu are dreptul să vă impună să scrieți cerere de demisie.
Vă sfătui să vă adresați cu o cerere prealabilă către angajator cu privire la restabilirea la locul de muncă, în caz de refuz, adresați-vă cu o plîngere la Inspecția Muncii, ei vor cerceta cazul și se vor expune privitor la încălcările depistate, ulterior cu răspunsul de la Inspectia Muncii adresați-vă în instanța de judecată cu cerere de a fi restabilită la locul de muncă cu încasarea salariului pentru perioada absenței forțate de la locul de muncă și repararea prejudiciului moral.