Concedii combinate

12 марта 2019 3

Buna ziua. Am cateva intrebari, sper sa fiu explicita si sa primesc raspunsuri. Va prezint pe scurt istoria mea. Activez in domeniul pedagogic din 2003. In anul de studii 2015-2016 am ramas insarcinata, am lucrat lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2015 si la 18.01.2016 am iesit in cocediu de maternitate, am nascut pe 10 aprilie 2016. Acum, pe 10 aprilie 2019 se termina concediul de ingrijire a copilului si logic ar trebui sa ies la serviciu. Din mai multe motive nu pot iesi acum - copilul va fi primit in mai-iunie la gradinita, am citeva probleme de sanatate pe care sper sa le rezolv pana la 01.09.2019. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Pe lunile lucrate la inceput de an scolar 2015 (septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie si cateva zile din ianuarie 2016), pot sa cer concediu?
2. Pot sa-mi iau concediul anual de anul acesta dupa concediul de ingrijire a copilului? Sau daca am dreptul la concediul anual pe anul 2018-2019?
3. Care ar fi optiunile ca sa-mi iau liber pana in septembrie, dar sa fie fara intrerupere de vechime in munca?
4. Am citit ca se ofera 14 zile neplatite pentru fiecare copil (mai am un copil de 12 ani), daca pot sa le iau si pe acestea?
Sper ca am fost explicita si sa ma ajutati cu raspunsuri. Va multumesc!

Jurist comments 1

Download discussion
Nicolae Ilco (Calin)
  • Параюрист
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Иные правонарушения

Salutare

Răspunsurile la întrebările Dvs. se regăsesc în articolele 125 şi 126, Codul Muncii şi anume:

Articolul 125. Alipirea concediului de odihnă anual la concediul de maternitate şi la concediul pentru îngrijirea copilului
(1) Femeii, în baza unei cereri scrise, i... mai detaliat se acordă concediul de odihnă anual înainte de concediul de maternitate, prevăzut la art.124 alin.(1), sau imediat după el, sau după terminarea concediului pentru îngrijirea copilului.
(2) Persoanelor menţionate la art.124 alin.(4) şi la art.127 concediul de odihnă anual li se acordă, în baza unei cereri scrise, după terminarea concediului pentru îngrijirea copilului.
(3) Salariaţii care au adoptat copii nou-născuţi sau i-au luat sub tutelă pot folosi, în baza unei cereri scrise, concediul de odihnă anual după terminarea oricăruia din concediile acordate conform art.127.
(4) Concediile de odihnă anuale, conform alin.(1)-(3), li se acordă salariaţilor indiferent de vechimea în muncă în unitatea respectivă.

Articolul 126. Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 ani
(1) În afară de concediul de maternitate şi concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, femeii, precum şi persoanelor menţionate la art.124 alin.(4), li se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 ani, cu menţinerea locului de muncă (a funcţiei). În lipsa locului de muncă anterior (funcţiei anterioare), persoanelor menţionate li se acordă un alt loc de muncă echivalent (funcţie echivalentă).
(2) În baza unei cereri scrise, în timpul aflării în concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului, femeia sau persoanele menţionate la art.124 alin.(4) pot să lucreze în condiţiile timpului de muncă parţial sau la domiciliu.
(3) Perioada concediului suplimentar neplătit se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, dacă contractul individual de muncă nu a fost suspendat conform art.78 alin.(1) lit. a).
(4) Perioada concediului suplimentar neplătit nu se include în vechimea în muncă ce dă dreptul la următorul concediu de odihnă anual plătit, precum şi în stagiul de cotizare potrivit legii.

Mai multe detalii găsiâi aici: http://www.legis.md/cautare/rezultate/110228

Servus

13 марта 2019