Conditiile nocive de munca se achita? Se da lapte sau fac parte din salariu?

12 апреля 2017 336

Dacă persoana are contract individual de muncă, este angajat ca sudor, atunci cum se stabilesc conditile de munca ? Cum e corect ? Si daca acesta se manifesta in lapte sau alte produse - si nu bani. Daca acesta face parte din salariu si daca e impozitabil.

Jurist comments 2

Download discussion
  • Студент
  • Гражданское право

Buna! Codul Muncii al RM la art. 96 alin. (2) Durata săptămînală redusă a timpului de muncă constituie: lit. c) 35 de ore pentru salariaţii care activează în condiţii de muncă vătămătoare, conform nomenclatorului aprobat de Guvern.
De asemenea Art.100 CMRM alin. (3) prevede ca Pentru salariaţii în vîrstă de la... mai detaliat 16 la 18 ani şi salariaţii care lucrează în condiţii de muncă vătămătoare, durata zilnică a timpului de muncă nu poate depăşi 7 ore.
In ceea ce priveste remunerarea CMRM la Articolul 139 stipuleaza Retribuirea muncii prestate în condiţii nefavorabile
(1) Pentru munca prestată în condiţii nefavorabile salariaţilor li se stabilesc sporuri de compensare în mărime unică pentru salariaţii de orice calificare care muncesc în condiţii egale la unitatea respectivă.
(2) Mărimea concretă a sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile se stabileşte în funcţie de greutate şi nocivitate, în limitele negociate de partenerii sociali şi aprobate prin convenţia colectivă la nivel naţional şi ramural, dar nu poate fi mai mică decît cea prevăzută de Legea salarizării.
Legea salarizarii Nr. 847 din 14.02.2002 prevede la articolul 15. Sporurile de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile
(1) Sporurile de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile se stabilesc în mărime unică pentru salariaţii de orice calificare, care muncesc în condiţii egale în unitatea respectivă.
(2) Mărimea concretă a sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile se stabileşte în funcţie de greutate şi nocivitate, în limitele negociate de partenerii sociali şi aprobate prin convenţia colectivă la nivel naţional şi ramural, dar nu mai mică de 25% din salariul minim pe ţară pentru lucrări în condiţii grele şi nocive şi nu mai mică de 50% din salariul minim pe ţară pentru lucrări în condiţii deosebit de grele şi deosebit de nocive.

12 апреля 2017
Iulia Furtuna
  • Адвокат
  • Трудовое право
  • Гражданское право
  • Семейное право
12 апреля 2017