Contract de prestare serviciilor

27 ноября 2017 96

Buna ziua. Recent am incheiat un contract de prestare a servicilor de reparatie a imobilui, eu fiind consmatorul. In contract era stipulat ca achitarea se face in doua rate: avans si dupa finisare. In ambele cazuri, achitare trebuie de facut pe contul bancar al firmei. Intrebarea este urmatoare:
1. Achitarea s-a facut in numerar personal reprezentatului firmei, fara transfer. Firma care a efectuat lucrarile la moment nu are pretentii, dar pot ei ulterior sa intenteze un proces si sa pretinda ca nu au fost achitati. Va fi de ajuns sa cer de la ei sa semneze pe contract ca au primit suma completa la acea data?
2. In contract este stipulat ca fiecare zi de intirziere ma obliga sa achit un anumit procent de penalitati. Daca ei intentioneaza sa intenteze un proces in citiva ani, suma poate ajunge destul de mare. Exista vreo limita pentru durata sau penalitati? In contract nu este stipulat.
3. In contract este stipulat ca lucrarile se considera finisate in momentul semnarii actului de primire a lor, insa asa act nu a fost semnat. Rezulta ca lucrarile nu pot fi considerate finisate in caz ca ei intenteaza un proces ca nu am achitat. Este corect?
Merci mult!

Jurist comments 2

Download discussion
Andrei Domenco
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения
  • Трудовое право

Bună ziua Ion,

1. Pentru a nu vă întâmpina cu careva divergențe, plata confirmați-o printr-o recipisă sau semnați în contract plățile care au avut loc cu semnătura ambelor opărți.

2. Dacă vă referiți la faptul că în contract aveți stipulată o clauză penală, atunci, se stabilește într-o sumă de bani sau alt... mai detaliat bun sau sub forma unei cote din valoarea obligației garantate prin clauza penală. Nu există o limită sau durată atâta timp cât debitorul nu-și execută obligația, acestea calculându-se. Altfel, stau lucrurile dacă nu a-țis tabilit o clauză penală dar vorbiți despre dobânda de întârziere, care potrivit art. 619 Cod Civil, reprezintă 5 procente peste rata dobânzii prevăzute de art 585, adică a dobânzii egale cu rata de bază a Bâncii Naționale a Moldovei dacă contractul sau legea nu prevede altfel. Dvs pentru neexecutarea plății puteți fi supus ambelor sancțiuni, atât cât se calculează potrivit clauzei penale cât și potrivit dobânzii de întârziere.

3. Da, dvs potrivit contractului sunteți obligat să recepționați lucrarea și să plătiți prețul convenit. Dvs potrivit art. 957 recepționați lucrarea după cum ați stabilit în contract printr-o declarație la final de acceptare a lucrării.

27 ноября 2017

Buna ziua dn Andrei,

Va multumesc mult pentru raspuns.

1. Pe ultima pagina a fost semnat de catre reprezentatul firmei ca "Am primit suma totala de bani in numerar. Suma totala fiind de NNNNN lei" si semnatura si stampila firmei. A indicat si data cind a primit plata. Adica in trecut, fiindca... mai detaliat a semnat recent. Este de ajuns? Nu s-ai indiciat nici numele, nici alte date, doar semnatura si stampila firmei.

De mentionat ca persoana cu care am facut contractul nu este proprietarul companiei, pe ultima pagina a contracului unde sunt datele companiei in locul unde el s-a semnat cind s-a incheiat contractul este indicat numele propietarului companiei, nu al reprezentantului.

2. Nu sunt indicate nici o clauza penala, doar faptul ca in cazul intirzierii se aplica 0.2% pentru fiecare zi de intirziere. Fara a fi indicata vreo limita in valoare sau in durata. De aceea ma interesa daca pot ei s-a intenteze un proces in 10 ani si acest timp suma de datorii se va acumula bine.

3. Dar nu mi s-a cerut sa semnez nimic. Cum poate el demostra in caz de ceva ca nu am vrut sa semnez, daca nici nu a zis de asta. Presupunem ca pur si simplu el a disparut si nu a mai venit pe la mine. Adica nu are nici o dovada ca a cerut de la mine banii pentru serviciu. Asta asa ca idee. Oricum totul a fost achitat.

Deci reiesind din faptul ca a semnat cum am indicat in punctul 1, pot sta linistit? Adica nu e nevoie de nici un cec sau factura din partea lor cu o valoare juridica?

Merci mult pentru consulatie!

28 ноября 2017