Credit achitat de persoana fidejusor

13 ноября 2020 207

Buna ziua. M-am pomenit intr-o situație foarte proasta. Am fost căsătorită si in timpul casatoriei am luat cu fostul sot un credit pe numele meu, pe care l-am investit intr-o afacere cu care a ramas sotul. Am divorțat, iar creditul asa si nu a fost achitat. Fostul meu sot si cumnata acestuia au fost fidejusori. Dupa divort, eu, neavind un loc de munca, cu 2 copii mici carora tatal lor nu achita pensia alimentara, nu aveam cum sa achit creditul. Creditorul m-a dat in judecata, care a hotarat ca toata suma sa fie achitata in mod egal de mine si de fidejusori. Cateva zile in urma cumnata fostului sot a achitat toata suma, iar mie mi-a trimis notificare sa-i intorc toti banii, altfel ma da in judecata si imi vor creste dobanzi. Ajutati-ma, va rog, ce drepturi are ea in cazul dat? Si ce risc eu? Sunt intr-o situație cumplită din care nu vad vreo iesire.

Jurist comments 1

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna seara d-na Elena, eu vă aduc la cunoștință ce spune Codul civil Articolul 1648. Drepturile fidejusorului după executare
(1) Fidejusorul are dreptul la restituire în regres din partea debitorului doar în măsura în care fidejusorul a executat obligația rezultată din fidejusiune. Suplimentar,... mai detaliat fidejusorul se subrogă, în aceeași măsura, în drepturile creditorului față de debitor. Dreptul la restituire în regres și drepturile dobîndite prin subrogare există în paralel.
(2) În caz de executare parțială, partea rămasă din drepturile creditorului față de debitor are prioritate față de drepturile în care s-a subrogat fidejusorul.
(3) În virtutea subrogării în temeiul alin. (1), drepturile rezultate din garanțiile personale accesorii și autonome și din garanțiile reale se transferă de plin drept fidejusorului în pofida oricărei interdicții sau limitări contractuale a dreptului de a le transmite. Drepturile față de persoanele care au acordat garanții personale sau reale pot fi exercitate numai în limitele prevăzute la art. 1659.
(4) În cazul în care debitorul, din cauza lipsei discernămîntului deplin sau lipsei capacității de exercițiu necesare la momentul asumării obligației garantate, nu se consideră obligat față de creditor, dar fidejusorul este totuși ținut la fidejusiune și o execută, dreptul fidejusorului la restituire în regres din partea debitorului este limitat în măsura îmbogățirii debitorului din operațiunea cu creditorul. Această regulă se aplică de asemenea în cazul în care o persoană juridică debitor nu a mai fost constituită.
(5) Dreptul de restituire în regres al fidejusorului nu se extinde asupra despăgubirilor, sub orice formă, la care fidejusorul a fost ținut față de creditor din cauza neexecutării fără justificare a obligației rezultate din fidejusiune.
(6) Prin derogare de la dispozițiile alin. (1), fidejusorul poate acționa în regres chiar înainte de a fi executat fidejusiunea dacă fidejusorul este urmărit în justiție pentru a obține executarea, dacă debitorul este insolvabil sau dacă debitorul s-a obligat să-l elibereze de fidejusiune într-un termen determinat și acesta a expirat. Eu îți atenționez art. 1648 al. 1 CC, legea nu-i departea DVS.

14 ноября 2020