Buna ziua. Fiul meu (37 ani) a luat un credit de 15 mii lei, incă prin anul 2019. Zicea ca întoarce sumele (avea mai multe credite luate). Mentionez ca fiul, care nu este căsătorit, are domiciliul la noi, la părinți. Azi am primit o scrisoare pe numele fiului, precum că la o anumită dată va avea loc procedura de sechestrare a bunurilor cu prezența executorului judecătoresc, inclusiv cu "hamali" pentru ridicarea bunurilor. Este posibil să îmi sechestreze bunurile mele ca părinte? Să mi se ia casa? Doar sunt bunurile mele, nu ale fiului? Ce pot face? Unde să mă adresez? Am muncit o viață ca să am o căsuță.
Sergiu Musteata
dacă fiul nu are cotă-parte din locuință - bun imobil - atunci aveți dreptul să interziceți pătrunderea în locuința Dvs., cu solicitarea unei autorizații a instanței de judecată................
vezi aici un articol din Codul de executare......Articolul 115. Reguli generale de sechestrare a bunurilor
(1) Sechestrarea bunurilor constă în întocmirea unui proces-verbal în... mai detaliat condiţiile art.118 din prezentul cod.
(11) Sechestrarea bunurilor se efectuează în limitele valorii revendicărilor ce se conţin în documentul executoriu şi ale cheltuielilor de executare.
(2) Sechestrarea bunurilor debitorului persoană juridică se efectuează în prezenţa administratorului, a reprezentantului acestuia sau a unei persoane cu funcţie de răspundere a debitorului, iar în cazul gospodăriei ţărăneşti (de fermier) sau al întreprinderii individuale, în prezenţa debitorului ori a unui alt membru al gospodăriei sau, după caz, a unui membru de familie al fondatorului întreprinderii. Sechestrarea bunurilor debitorului persoană fizică se efectuează în prezenţa lui ori a reprezentantului său, ori a unui membru al lui de familie adult.
(3) Dacă debitorul sau persoanele indicate la alin.(2) nu participă la sechestrarea bunurilor, cercetarea încăperilor şi a altor locuri în care se află bunurile, precum şi sechestrarea acestor bunuri, se efectuează în prezenţa a doi martori asistenţi.
(4) Dacă debitorul, reprezentantul său ori un membru al lui de familie nu permite pătrunderea în domiciliu, iar documentul executoriu nu conţine autorizare de pătrundere forţată, executorul judecătoresc solicită autorizaţia instanţei de judecată.
(5) În cazul în care există bănuieli că bunurile urmărite pot să dispară ori să fie deteriorate, iar documentul executoriu nu conţine autorizarea pătrunderii forţate, executorul judecătoresc efectuează sechestrarea în prezenţa a doi martori asistenţi, a colaboratorului organului afacerilor interne, urmînd să înştiinţeze instanţa de judecată imediat, dar nu mai tîrziu de 24 de ore de la efectuarea sechestrării, cu prezentarea materialelor respective în care se vor indica motivele efectuării sechestrării. Judecătorul va confirma legalitatea acestei acţiuni procesuale printr-o menţiune pe procesul-verbal de sechestru.
(6) Prezenţa creditorului sau a reprezentantului său la aplicarea sechestrului este obligatorie.
(7) Dacă un terţ declară că bunurile supuse sechestrului sînt ale sale, în procesul-verbal cu privire la sechestrare se face menţiunea respectivă, iar terţului i se explică dreptul de a intenta o acţiune de ridicare a sechestrului.
(8) Debitorul şi creditorul, ceilalţi participanţi la procedura de executare pot face declaraţii şi observaţii, care se consemnează în proces-verbal.
(9) Despre aplicarea sechestrului asupra bunurilor supuse înregistrării de stat executorul judecătoresc informează neîntîrziat organele care efectuează înregistrarea de stat pentru a se face în registrul respectiv o menţiune cu privire la interdicţia de înstrăinare a bunului sau de aplicare a sechestrului. Contractul de înstrăinare a bunului încheiat după introducerea interdicţiei de înstrăinare a bunului sau după întocmirea procesului-verbal de sechestru este nul.
(10) Asigurarea bunurilor sechestrate şi suportarea riscurilor legate de ridicarea şi de transportarea lor sînt puse pe seama debitorului.