Recent am dechis o II in sfera IT. Acum, as dori sa o transform in SRL. Este posibil asa ceva? Ori e necessar sa inchid II si sa dechis SRL?
Если хотите вступить в диалог с юристами по Вашему вопросу, добавьте собственный комментарий под ответами юристов. Для этого Вам необходимо войти в профиль пользователя, следуя по ссылке отправленной сервисом yAvo на Ваш почтовый ящик.
Vedeți
ÎNREGISTRAREA PERSOANELOR JURIDICE SUPUSE
REORGANIZĂRII
Articolul 20. Înştiinţarea organului înregistrării de stat despre
începerea procedurii de reorganizare
(1) Persoana... mai detaliat juridică supusă reorganizării este obligată să înştiinţeze în scris organul înregistrării de stat despre reorganizare în termen de 30 de zile de la data adoptării hotărîrii respective. Înştiinţarea implică consemnarea în Registrul de stat a începerii procedurii de reorganizare.
(2) Pentru consemnarea în Registrul de stat a începerii procedurii de reorganizare, la organul înregistrării de stat se prezintă hotărîrea de reorganizare, adoptată de organul competent al persoanei juridice sau de instanţa de judecată.
(3) Registratorul adoptă decizia cu privire la înregistrarea începerii procedurii de reorganizare a persoanei juridice şi înscrie în Registrul de stat menţiunea “în reorganizare”.
Articolul 21. Documentele necesare pentru înregistrarea
reorganizării
(1) După expirarea termenului de o lună de la publicarea avizului privind reorganizarea, organul competent al persoanei juridice supuse reorganizării sau create în urma reorganizării depune la organul înregistrării de stat următoarele documente:
[Art.21 al.(1) modificat prin LP90 din 29.05.14, MO169-173/27.06.14 art.379]
a) cererea de înregistrare a reorganizării, conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat;
b) proiectul contractului de fuziune sau proiectul dezmembrării, după caz;
c) hotărîrea de reorganizare, adoptată de organul competent al fiecărei persoane juridice participante la reorganizare;
d) actele de constituire ale persoanei juridice participante la reorganizare;
e) actele de constituire ale persoanei juridice nou-create;
f) documentul ce confirmă acceptarea de către creditori a garanţiilor oferite sau ce confirmă plata datoriilor, după caz;
g) autorizaţia de reorganizare, după caz;
[Art.21 al.(1), lit.g) modificată prin LP261 din 19.12.11, MO21-24/27.01.12 art.52]
h) actul de transmitere sau bilanţul de repartiţie, după caz;
i) copia avizelor de reorganizare a persoanei juridice, publicate conform prevederilor art.72 din Codul civil;
j) documentul ce confirmă achitarea taxei de înregistrare.
(2) Pînă la depunerea documentelor pentru înregistrarea reorganizării, persoana juridică care, ca urmare a reorganizării, îşi încetează existenţa este obligată, pe propria răspundere, sub sancţiunea plăţii de daune-interese, să închidă contul (conturile) bancare şi să nimicească ştampila, în cazul în care dispune de aceasta.
[Art.21 al.(2) modificat prin LP160 din 07.07.16, MO306-313/16.09.16 art.647]
Articolul 22. Modul de înregistrare a persoanei juridice supuse
reorganizării
(1) Înregistrarea persoanelor juridice supuse reorganizării prin fuziune (contopire şi absorbţie), dezmembrare (divizare şi separare) sau transformare se efectuează în modul şi în condiţiile prevăzute la art.11.
(2) Reorganizarea persoanelor juridice prin contopire se consideră încheiată din momentul înregistrării de stat a persoanei juridice create ca urmare a contopirii. Actele de constituire ale persoanei juridice create ca urmare a contopirii vor conţine dispoziţii cu privire la preluarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale ale persoanelor juridice reorganizate prin contopire.
(3) Persoanei juridice create ca urmare a contopirii i se atribuie un nou număr de identificare de stat. Persoanele juridice participante la contopire îşi încetează existenţa şi se radiază din Registrul de stat.
(4) În cazul reorganizării persoanelor juridice prin absorbţie, persoana juridică absorbantă operează în actele de constituire modificări privind preluarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale ale persoanei juridice absorbite.
(5) Persoana juridică absorbantă îşi păstrează numărul său de identificare de stat. Persoana juridică absorbită îşi încetează existenţa şi se radiază din Registrul de stat.
(6) Reorganizarea persoanei juridice prin divizare se consideră încheiată din momentul înregistrării de stat a persoanelor juridice create ca urmare a divizării. Actele de constituire ale persoanelor juridice create ca urmare a divizării vor conţine dispoziţii cu privire la preluarea, în baza bilanţului de repartiţie, a părţii respective din drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale persoanei juridice divizate.
(7) Persoanelor juridice create ca urmare a divizării li se atribuie noi numere de identificare de stat. Persoana juridică reorganizată prin divizare îşi încetează existenţa şi se radiază din Registrul de stat.
(8) În cazul reorganizării persoanei juridice prin separare, aceasta operează în actele de constituire modificări privind transmiterea, în baza bilanţului de repartiţie, a părţii respective din drepturile şi obligaţiile sale patrimoniale către persoanele juridice existente sau create ca urmare a divizării.
(9) Actele de constituire ale persoanelor juridice existente sau create ca urmare a separării vor conţine dispoziţii cu privire la preluarea, în baza bilanţului de repartiţie, a părţii respective din drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale persoanei juridice reorganizate prin separare.
(10) Persoana juridică reorganizată prin separare îşi păstrează numărul său de identificare de stat. Persoanei juridice create ca urmare a separării i se atribuie un nou număr de identificare de stat.
(11) Reorganizarea persoanei juridice prin transformare se consideră încheiată din momentul înregistrării de stat a noii forme juridice de organizare a persoanei juridice create ca urmare a transformării.
[Art.22 al.(1) în redacția LP90 din 29.05.14, MO169-173/27.06.14 art.379]
(12) Persoana juridică reorganizată prin transformare îşi păstrează numărul de identificare de stat.
[Art.22 al.(13) abrogat prin LP127 din 18.06.10, MO155-158/03.09.10 art.543]
(14) Organul înregistrării de stat care înregistrează persoana juridică creată ca urmare a reorganizării consemnează acest fapt în Registrul de stat, precum şi radiază din Registrul de stat persoana juridică reorganizată.
(15) Înregistrarea reorganizării persoanei juridice se efectuează de către structura teritorială a organului înregistrării de stat la care este înregistrată persoana juridică supusă reorganizării.
Cu privire la întrebarea dvs. vă rugăm să regăsiți următorul răspuns:
Reorganizarea întreprinderii individuale (ÎI) prin transformare în Societate cu răspundere limitată (SRL) este posibilă, iar pentru aceasta este necesar de parcurs următorii pași:
1. Este necesar adoptarea unei hotărâri de reorganizare (prin transformare) a întreprinderii individuale.
2. Notificarea Agenției Servicii Publice (ASP) în termen... mai detaliat de 30 de zile cu privire la hotărârea adoptată, fapt ce se va consemna în Registrul de Stat.
3. Ulterior, după o lună de la publicarea avizului privind reorganizarea, este necesar să depuneți la Agenția Servicii Publice următoarele acte:
a. Cererea de înregistrare a reorganizării, conform modelului prestabilit de ASP;
b. Hotărârea de reorganizare;
c. Actele de constituire ale persoanei juridice participante la reorganizare;
d. Actele de constituire ale persoanei juridice nou-create;
e. Documentele ce confirmă acceptarea de către creditori a garanțiilor oferite sau ce confirmă plata datoriilor, după caz;
f. Confirmarea plății taxei de înregistrare
4. Agenția Servicii Publice va emite decizia de înregistrare a noii forme juridice de organizare (cu păstrarea IDNO)
Actul normativ relevant: Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali: http://lex.justice.md/md/326009/
Pentru mai multe detalii puteți apela la Serviciul Suport Clienți la nr. (22) 22 44 88
Bună, Lidia.
Legea reglementează doar reorganizarea persoanelor juridice.
Întreprinderea individuală nu este persoană juridică. Aceasta se prezintă în cadrul raporturilor de drept ca persoană fizică întreprinzător individual.
Răspunsul oficial al Agenției Servicii Publice la întrebarea respectivă este că Întreprinderea Individuală nu poate fi reorganizată (în cazul dumneavoastră, prin transformare în SRL).
De aceea, dacă... mai detaliat doriți să vă schimbați forma juridică de organizare, unica soluție ar fi lichidarea Întreprinderii Individuale și constituirea unei SRL noi.
O zi bună.
Vitalie Onofrei
Buna ziua,
Este posibilă reorganizarea fără a lichida entitatea deja existentă
Vedeți legea privind inregistrarea de stat a persoanelor juridice si întreprinzatorilor individuali.