In urma divortului s-a hotarit ca lunar sa mi se achite din partea fostului sot pensie alimentara in valoare de 1000 de lei. In ultimul timp, datoriile s-au ridicat la 5000 de lei, chiar daca avem si executor judecatoresc. Cind am sunat executorul, mi s-a spus ca dumnealui suna, dar nu i se raspunde la telefon... si cam tot in felul asta mi s-a achitat si pina acum: odata la citeva luni si cite putin. Ce ar trebui sa fac ca sa primesc pensia alimentara lunar fara sa deranjez executorul judecatoresc?
Vladimir Palamarciuc
Daca debitorul pensiei de intretinere nu doreste sa achite benevol, atunci nu puteti evitati executorul judecatoresc. Totodata, puteti conveni la incheierea unei tranzactii cu debitorul in conditiile articolului 62 din Codul de executare (vedeti extras mai jos). In acest caz procedura de executare va inceta, dar debitorul va achita sumele... mai detaliat direct catre dumneavoastra / creditor. Daca debitorul va inceta sa achite pensia - veti putea sa reincepeti procedura de executare.
Articolul 62. Concilierea părţilor în procedura de executare
(1) În termenul stabilit de executorul judecătoresc în încheierea de intentare a procedurii de executare, părţile sînt obligate să se prezinte în faţa executorului judecătoresc pentru a li se comunica drepturile şi obligaţiile lor, inclusiv posibilitatea de conciliere sau, după caz, de determinare a modalităţii de executare şi/sau a consecutivităţii de urmărire a bunurilor debitorului.
(2) În cazul în care părţile convin asupra condiţiilor de executare, executorul judecătoresc întocmeşte un proces-verbal, în care indică aceste condiţii, ele devenind obligatorii pentru părţi.
(3) În cazul în care părţile au convenit asupra încheierii unei tranzacţii, executorul judecătoresc întocmeşte un proces-verbal, în care consemnează condiţiile tranzacţiei, acest proces-verbal servind drept temei pentru încetarea procedurii de executare. Procesul-verbal al executorului judecătoresc prin care se întăreşte tranzacţia este un document executoriu.
(4) În cazul în care părţile sau una dintre părţi nu se prezintă ori concilierea nu finalizează cu încheierea unei tranzacţii, executorul judecătoresc consemnează faptul într-un proces-verbal şi continuă urmărirea patrimoniului debitorului.
(5) Procesele-verbale întocmite în condiţiile prezentului articol sînt semnate obligatoriu de părţile în procedura de executare prezente la procedura de conciliere sau de reprezentanţii acestora, sînt certificate cu semnătura şi cu ştampila executorului judecătoresc şi înmînate părţilor în procedura de executare. Procesele-verbale nu pot fi contestate.
(6) Procedura de conciliere a părţilor poate fi reluată la orice etapă a procedurii de executare, la cererea unei părţi în procedura de executare.
(7) Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul documentelor executorii conform cărora calitatea de creditor o are statul.
(8) Măsurile asigurătorii aplicate de executorul judecătoresc pînă la încheierea tranzacţiei, în condiţiile prezentului articol, pot fi ridicate total sau parţial de acesta doar la cererea scrisă a creditorului sau în baza unui proces-verbal de constatare a executării.
(9) În cazul în care părţile în procedura de executare încheie, pînă la aplicarea măsurilor de executare silită, o tranzacţie în condiţiile prezentului articol, executorul judecătoresc beneficiază de un onorariu în proporţie de 50% din onorariul stabilit pentru executarea integrală a documentului executoriu.