Buna ziua. As dori sa aflu daca totusi un agent al politiei patrulare m-a stopat pe un motiv neintemeiat. Eu pot sa scriu o plingere catre conducere, la locul de fata cu privire la stoparea nemotivata si sa o transmit dumnealui, dupa care sa primesc o scrisoare ca s-au luat masuri - DA sau NU? Sau trebuie sa chem 902 la fata locului si depun o plingere, sau sa plec la oarecare sector al politiei sa depun plingerea. Cum ar fi corect dupa lege? Si inca o intrebare: documentele de la masina se transmit in mina agentului de politie sau nu? Sau daca nu am facut cunostinta cu incalcarea nici foto, nici video, nici martori, eu am dreptul sa dau actele dumnealui? Sau doar sa le prezint din mina mea fara a le transmite? Si daca totusii au foto sau video cu contraventia mea radarul din masina se scoate? Sau trebuie numaidecit sa ma dau jos din masina ca sa fac cunostinta cu contraventia. Dupa lege eu doar am dreptul sa nu ma dau jos dim masina, cum ar fi mai corect?
Mihai Guțu
O cerere în care descrieți circumstanțele de fapt ale incidentului și solicitați organele abilitate ale Poliției din Republica Moldova să întreprindă careva măsuri cu referire la acțiunile sau inacțiunile unui angajat al poliției urmează a fi depusă de dvs. Ppersonal la Cancelaria acelei instituții (ex. Inspectoratul Național de Patrulare Adresă:... mai detaliat str. Doina 102, mun. Chișinău http://politia.md/ro/content/contacte-inspectoratul-national-de-patrulare). În momentul depunerii de către dvs a cererii, cererea dvs. va primi nr de intrare și institușia urmează să întreprindă acțiuni în vederea oferirii unui răspuns pe marginea celor solicitate de către dvs. (fie solicitati o copie a cererii cu numarul de inregistrare, fie prezentati 2 copii si solicitati sa fie aplicata stampila si numarul de intrare pe copia care va rămâne la dvs). Ulterior urmează fie să fiți contactați de persoana careia i-a fost repartizată cererea pentru oferirea mai multor detalii cu privere la incident, fie o sa primiti un răspuns la adresa indicată în cerere.
Referitor la aspectele ce țin de prezentarea documentelor de la automobile, în conformitate cu art. 10, punct 2, al Regulamentului Circulaţiei Rutiere, aprobat prin HG nr. 357 din 13.05.2009, persoana care conduce un autovehicul trebuie să posede şi, la cererea angajatului poliţiei ori a ofiţerului echipei mobile a Serviciului Vamal, este obligată să înmîneze pentru control:
a) permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus;
b) certificatul de înmatriculare (înregistrare) a vehiculului;
d) actele referitoare la natura şi masa încărcăturii, în cazurile stabilite de legislaţie.
Drept urmare, sunteți obligat să înmânați actele sus menționate angajatului poliției.
Cu referire la contravenție, dacă refuzați să luați cunoștință cu înregistrările angajatului poliției care demonstrează pretinsa încălcare, în cazul în care veți decide să atacați această contravenție, angajatul poliției cel mai probabil va prezenta acele înregistrările în calitate de probe, în cadrul procesului contravențional.