Dacă semnez un refuz de moștenire a averii după decesul tatei in favoarea mamei vitrige, se poate intocmi vreun act prin care ea nu are dreptul sa mă scoată forțat din locuință până când nu decid eu sa mă duc?

31 июля 2018 10

Mama biologica a decedat in '98. Tata a rămas cu noi, două fete. După un an s-a recasatorit cu o doamnă care are un fiu, pe care tata il infiase. Apoi după alt an, tata si mama vitregă au mai făcut un fiu. Mama biologică împreună cu tata au construit casă pe terenul lor si aveau si două loturi de pământ. Cand tata s-a recăsătorit cu mama vitrega au mai construit cateva anexe și au mai cumparat un lot de pământ. Acum patru ani a decedat și tata, iar mama vitregă vrea sa întocmească toate actete astfel încât averea să rămână toată pe ea. Știu ca fără consimțământul meu si al surorii nu poate, dar problema e că sora nu are unde să plece dacă va veni vremea s-o scoată forțat (acum relațiile sunt bune si nu-i o problema, dar cu timpul poate apărea). Casa părintească necesita reparații și mama vitregă motivează că o repară numai dacă semnam ca ii rămâne ei. Ce-i de facut astfel încât și ea sa aibă document, dar si sora sa nu fie obligată sa iasă din casă? Multumesc anticipat!

Jurist comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право
  • Иные правонарушения

Buna Diana,
Codul civil prevedere că succesorul poate renunța la succesiune în interiorul termenului de 6 luni din data deschiderii, însă din cele menționate tatăl Dvs a decedat mai mult decât 6 luni în urmă. În acest caz renunțarea nu mai este posibilă.
Codul civil art.1526 - Renunţarea la succesiune
(1) Moştenitorul poate... mai detaliat renunţa la succesiune în termen de 6 luni din data deschiderii succesiunii, chiar dacă a acceptat succesiunea prin intrare în posesiune.

Urmare a decesului mamei biologice cu care tatăl a avut 2 fiice, atât tatăl cât și fiicele moștenesc cota parte a mamei.
Noua soție a tatălui și copii lor comuni (adoptați sau biologici) nu pot moșteni bunurile sau cota parte dintr-un bun ce a aparținut mamei biologice a copiilor din prima căsătorie.

Urmare a decesului tatălui, la succesiune sunt chemați copiii și soția defunctului.
Toți au dreptul de a moșteni o cotă parte egală, dacă nu a fost lăsat vreun testament.

Dacă sora Dvs semnează careva act de renunțare la moștenire sau la dreptul de proprietate ulterior va rămâne fără nimic șinu va mai avea nici un drept asupra la nimic.

31 июля 2018