Datorii la credit

6 июля 2020 219

Buna ziua. Am luat un credit de la X-Credit si nu am achitat la timp. Am fost dat in judecata, apoi dosarul a ajuns la executorul judecătoresc. Acuma juristul companiei mi-a expediat o scrisoare ca daca nu achit datoria, voi fii tras la raspundere penală. Imi retine 50% din salariu si mai fac achitari aparte în cont executorului judecatoresc. Spuneti-mi, va rog frumos, chiar e posibil sa ajung la închisoare pe escrocherie, daca fac achitari lunar in contul executorului judecatoresc? Chiar nu stiu ce sa mai cred.

Комментарии юристов 2

Descărcaţi discuția
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Nu dl. Anatol, pe DVS nu vă amenință închisoare, dați de o dată să vedem ce spune Codul Penal Articolul 190. Escrocheria
(1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin inducerea în eroare a unei... mai detaliat sau a mai multor persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în privinţa naturii, calităţilor substanţiale ale obiectului, părţilor (în cazul în care identitatea acestora este motivul determinant al încheierii actului juridic) actului juridic nul sau anulabil, ori dacă încheierea acestuia este determinată de comportamentul dolosiv sau viclean care a produs daune considerabile,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Escrocheria săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
d) cu folosirea situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.
(21) Dobîndirea prin escrocherie a bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial arheologic
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală
se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale.
(4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani. Juristul companiei încearcă să se folosească de moment, să vîră spaima în DVS, să vă convingă că puteți nimeri sub codul penal, e un nonsens. Cazul DVS se examinează sub aspectul Codului Civil, e un letigiu civil, succese.

7 июля 2020
Lozovoi Artur
  • Юрисконсульт
  • Экономическое право
  • Гражданское право

Buna ziua Anatol,

Pentru așa caz la sigur nu este posibil un dosar penal. Sunt multe momente care urmează a fi demonstrate pentru ca să fie intentat dosar penal pe art.190.

Cu privire la 50% din salariu - este o încălcare gravă a legii. Or, conform Codului de Executare, executorul poate reține... mai detaliat maximum 20% din salariu sau 50% daca sunt mai multe titluri executorii. Din info care ați scris, nu reese ca sunt mai multe titluri.

8 июля 2020