De ce suntem obligati sa achitam serviciile medicale (lunar) pe care nu dorim sau nu putem benificia din plin de ele, in cazul cind lucram la 2 joburi, achitam la ambele, iar banii extrasi unde se duc? Dec e nu exista un depozit medical pentru alte timpuri mai vulnerabile din viata noastra cum ar fi cancer, operatii etc? De ce nu se dau locuri de casa la tineri ca in alte timpuri fara nici un leu, pentru a-si intemeia familii, a ramine in tara, a fi un gram din societate (stat)?
Cristin Chiriac
În cazul în care sunteți cetățean al Republica Moldova, astfel conducîndu-ne de LEGE cu Nr. 1585 din 27.02.1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală art.6 al.1 calitatea de persoană asigurată se confirmă prin eliberarea de către asigurător, în modul stabilit, a poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă... mai detaliat medicală, în temeiul căreia persoana asigurată beneficiază de volumul integral de asistenţă medicală, prevăzut în Programul unic şi acordat de prestatorii de servicii medicale; art.7 al.1 între asigurător şi prestator de servicii medicale se încheie un contract de acordare a asistenţei medicale (de prestare a serviciilor medicale) în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală conform căruia prestatorul de servicii medicale se obligă să acorde persoanelor asigurate asistenţă medicală calificată, în volumul şi termenele prevăzute în Programul unic, iar asigurătorul se obligă să achite costul asistenţei medicale acordate; art.17(1) Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală reprezintă o sumă fixă sau o contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense, pe care asiguratul este obligat să o plătească asigurătorului pentru preluarea riscului asigurat al persoanei, conform prevederilor legislaţiei.
(2) Primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală se stabilesc ca contribuţii financiare în mărimi suficiente pentru îndeplinirea Programului unic şi desfăşurarea activităţii asigurătorului.
(3) Mărimile primelor de asigurare în formă de sumă fixă şi în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense se stabilesc anual în legea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală.
(4) Mărimea primei de asigurare în formă de sumă fixă se calculează prin aplicarea primei de asigurare în formă de contribuţie procentuală la salariul mediu anual, prognozat pentru anul respectiv în baza indicatorilor macroeconomici.
(5) Achitarea primelor pentru asigurarea obligatorie de asistenţă medicală a populaţiei angajate se face din contul contribuţiilor angajatorului şi angajatului.
(6) Participarea angajatului la achitarea primei se determină diferenţiat, în funcţie de mărimea salariului lui, şi începe din momentul încheierii contractului de muncă.
(7) Marimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare se stabilesc prin lege.
Ce ține de un spațiu locativ sînteți în drept să depuneți o cerere către Primărie cu oferirea unui spațiu locativ, motivind cerinta dumneavoastră.