Distribuirea fotografiilor cu copii pe retele de socializare

28 ноября 2019 62

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat ca sa nu fie lezate drepturile nimanui. In curind va fi organizat matineul cu ocazia Anului Nou la gradinita. Am rugat parintii sa nu distribuie pe retele de socializare fotografiile unde vor fi si alti copii fara acordul parintilor lor. Mi-au dat de inteles ca rugamintea mea nu va fi respectata si ne-au sugerat sa nu venim la matineu.

Комментарии юристов 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Chestiunea care trebuie determinata pentru a raspunde la aceasta intrebare este daca matineul poate fi considerat un eveniment public?

Eu consider ca matineul este un eveniment privat, totusi.
Prin definitie, matineul este o festivitate organizata in gradinite la primele ore ale diminetii (de aici si “matineu”), care este... mai detaliat facuta cu implicarea copiilor DOAR PENTRU parintii acestora, pentru a le arata talentul si progresul de peste an al copiilor.

Este tare discutabil faptul ca, desi gradinitele sunt institutii publice, s-ar permite accesul oricarui tert la matinee.

Distinctia este importanta, pentru ca in cazul in care matineul este un eveniment public, art 48 (6) Cod Civil prevede: Consimţămîntul persoanei vizate nu este necesar pentru înregistrarea imaginii sau vocii şi pentru utilizarea acestei înregistrări atunci cînd aceasta este făcută în mulţime sau în timpul unui eveniment public.

Pe de alta parte, daca afirmam ca matineul este un eveniment privat, fotografierea/filmate altor copii si distribuirea acestor inregistrari, trebuie consimtita de catre parintele copilului respectiv.
Art. 45 din Codul Civil prevede ca, în exercitarea dreptului la propria imagine, persoana poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.

29 ноября 2019