Este posibil să fie adăugat un articol la învinuire fără să fie pornit un alt dosar și ulterior conexat la primul?

30 мая 2017 54

Anterior m-am ciocnit cu un caz, în privința unui prieten a fost pornit o cauză penală conform art. 155. Ulterior ofițerul de urmărire penală îl recunoaște bănuit în comiterea infracțiunii a art. 155. Peste o perioadă scurtă de timp, a fost citat la procuratură, unde procurorul care s-a prezentat ca conducător pe dosarul dat, i-a înaintat învinuirea pe art. 155 și încă un articol, pe aceeași cauză penală. Oare este posibil ca să mai fie adăugat un articol la învinuire fără să fie pornit un alt dosar și ulterior conexat la primul?

Jurist comments 2

Download discussion
Levitschii Iurii
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право

Bună ziua. La momentul începerii urmăririi penale, organul de urmărire penală a pornit cauza penală în baza art. menționat din cauza că s-a stabilit componența de infracțiune respectivă, ulterior în cadrul acțiunilor de urmărire penală au fost colectate probe din care reese și altă componență de infracțiune, deaceea procurorul... mai detaliat a înaintat învinuirea pe articolele care cuprind acțiunile prietenului dvs., dar totuși aceasta este doar faza de urmărire penală urmează instanța de judecată...

31 мая 2017
Iulian Moraru
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Экономическое право
  • Семейное право
  • Трудовое право
  • Иные отрасли

Bună ziua!

În situația d-voastră sunt posibilie două variante:

1. Dacă persoana a săvârșit ambele infracțiuni prin aceeași faptă (concurs ideal), atunci rămâne o singură cauză penală.

2.Dacă persoană a săvârșit două infracțiuni prin două fapte diferite (concurs real), atunci se pornește o nouă cauză, după care acestea se conexează.

Aceasta rezultă din... mai detaliat interpretarea prevederilor art. 42 din Codul de Procedură Penală al Republicii Moldova.

În situația a 2-a, decizia asupra conexării cauzelor se ia de către instanța de judecată care examinează cauza respectivă. (art. 43 CPP)

Dacă vă aflați în situația nr. 2, atunci acțiunile procurorului care efectuează sau conduce efectuarea urmăriri penale în cazul dat pot fi contestate la procurorul ierarhic superior, apoi la judecătorul de instrucție (în dependență de circumstanțe).

Dacă aveți întrebări suplimentare, adresați!

Mult succes!

31 мая 2017