Fosta sotie a cerut in instanta pensie alimentara, dar acum se eschiveaza de la primirea acesteia

17 августа 2020 188

Buna ziua! Un cuplu a divortat, dupa divort copiii au ramas cu mama. In decursul unui an tatal isi respecta obligatiile de parinte (inclusiv cele financiare) este prezent in viata copiilor. Tata s-a recasatorit, iar fosta sotie a cerut in instanta pensie alimentara. Judecata a stabilit suma pensiei, iar imediat dupa pronuntarea hotararii judecatoresti mama a plecat din tara. Card pentru pensie alimentara ea nu si-a facut, nu are cont deschis in banca (din spusele ei). Deja de 6 luni tata incearca sa ii achite suma acumulata, dar ea se eschiveaza sub diferite pretexte. Chipurile dosarul este la executor, dar executorul a spus ca el nu are niciun dosar pentru colectarea pensiei alimentare. Mama de fapt urmareste doar sa creeze probleme tatalui si nu a avut nevoie de pensie alimentara. Cum poate tata sa-si onoreze obligatiile si sa achite pensia alimentara copiilor, daca fosta sotie nu se afla in tara? Daca nu exista vreo modalitate, atunci poate tata sa actioneze fosta sotie in judecata pentru lipsirea ei de pensia alimentara? Sau sa o oblige cumva sa creeze conditii in care el poate sa ii transfere lunar suma stabilita de judecata? Va multumesc anticipat.

Jurist comments 1

Download discussion
Cătălina Bîrsanu
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Уголовное право
  • Иные отрасли

Bună ziua Alex,

În situația creată cred că ar fi oportun tatăl copilului să deschidă cont pe numele copilului la o instituţie financiară. Ulterior, acesta ar putea transfera banii pe contul respectiv (păstrând toate documentele ce ar demonstra transferele). Puteți oferi acces mamei copilului sau îi puteți transmite cardul la contul... mai detaliat respectiv. Chiar dacă momentan nu puteți să îi transferați banii, veți avea un cont unde aceștia vor fi depozitați, astfel veți putea demonstra în instanță că ați încercat să să onorați obligația, însă a fost respinsă de mamă.

Din caz că această în continuare se eschivează de a primi suma stabilită, atunci puteți înainta o acțiune în judecată, invocând Art. 60 al Codului Civil, care prevede că sumele cuvenite celui pus sub tutelă, sub formă de pensie, ajutor, pensie alimentară şi alte venituri curente, se primesc şi se cheltuiesc de către tutore pentru întreţinerea celui pus sub tutelă. De altfel, eschivarea de la primirea pensiei contravine cu obligația mamei de a primi pensia și de a o cheltui pentru întreținerea copilului, respectiv acționează în detrimentul intereselor copilului (prevăzută la Art. 59(1)(c) al Codului Civil).

Mult succes!

18 августа 2020