Fotografierea în spaţiile publice şi a funcţionarilor publici (poliţişti, deputaţi etc.)

9 июля 2020 141

Am o dilemă în privinţa filmării/fotografierii în spaţiile publice. Legea nu este clara pentru mine. Pe de o parte, magazinele, mall-urile etc. sunt proprietate privată și pot impune anumite condiţii, dar sunt deschise publicului, fiind prin urmare locuri publice.
Produsele din magazine, sau pe mine pot să mă filmez, conform art. 34 din Constituţia RM, Dreptul la libera exprimare, Dreptul de Autor, de Consumator şi multe altele ce ţin de imaginea mea? Care este sancţiunea în caz că îmi zice paznicul sau alt lucrător să închid camera? Pot să chem poliţia pentru soluţionarea cazului? Fiindcă sunt instruiţi de patronii lor să nu permită filmarea. Nu e vorba de concurenţă sau distrugerea imaginii magazinului. Produsele sunt informaţii publice, atât online, cât şi în magazine. Funcţionarii publici pot la fel fi filmaţi în caz de un litigiu sau interviu etc.? Mulţumesc anticipat.

Комментарии юристов 1

Descărcaţi discuția
Cătălina Bîrsanu
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Уголовное право
  • Иные отрасли

Bună ziua Alexandru,

Conform Art. 47 al Codului Civil, nu constituie o încălcare a dreptului la viață privată atingerile care sunt permise de lege sau de tratatele internaționale privitoare la drepturile omului la care Republica Moldova este parte. Exercitarea drepturilor și libertăților constituționale cu bună-credință și cu respectarea tratatelor internaționale la... mai detaliat care Republica Moldova este parte nu constituie o încălcare a dreptului la viață privată.

Pe general, fotografierea ori filmarea unei unei încălcări căreia sunteți supus, practic nu aduce atingere vieții private a persoanei respective, deoarece interesul public prevaleaza. Totuși depinde de circumstanțe. De altfel, proprietarul magazinului, mall-ului sau unui alt spațiu comercial poate impune interzicerea filmării/fotografierii.

Referitor la filmarea funcționarilor publici, trebuie de analizat individual. Dacă aceștia își exercită funcția și comit anumite încălcări pot fi filmați pentru ca ulterior înregistrările să fie prezentate drept probe. Dar dacă aceștia nu sunt în exercitarea funcției lor atunci, la fel ca orice cetățean, au dreptul la viață privată și la respectarea acesteia.

Mult succes!

13 июля 2020