Imobilul predat de compania de constructie are o suprafata cu 20 m.p. mai mare decat cea indicata in contract

6 ноября 2021 116

Buna ziua. Compania de constructie nu transmite actele necesare pentru înregistrarea dreptului de proprietate, dupa ce am platit in intregime costul apartamentului, deoarece pretinde achitarea suplimentară pentru o suprafaţă de 20 m.p., cu care a fost mărit apartamentul.
Articolul 1168 (2) CC prevede ”Dacă suprafața de facto a apartamentului se dovedește a fi mai mare decât cea prevăzută în contract, iar surplusul depășește 5% din suprafața convenită, cumpărătorul trebuie să plătească prețul pentru suprafața suplimentară de 5% sau poate anula contractul de vânzare-cumpărare.”
Daca suprafata a crescut in mod abuziv cu mai mult de 20%, se achita doar 5%? Ajutati-ma sa inteleg corect articolul 1168 (2). Cum pot proceda in situatie data?

Jurist comments 2

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna dl. Eduard, cel mai bine o să fie apelarea în instanță, nu mai instanța e în drept să vă explice conținutul art. 1168 CC, nu este rost să apelați la juriștii noștri.

7 ноября 2021
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Иные отрасли

Bă Grigoraș, cei cu fraza asta „numai instanța este în drept să vă explice conținutul art.”.....și la care „juriștii noștri” te referi tu.............mai bine te-ai gândi înainte de a scrie ceva............
Iată redacția actuală a articolului pe care o găsesc eu.............Articolul 1168. Vînzarea-cumpărarea bunului imobil cu indicarea suprafeței

(1) Dacă, în vînzarea-cumpărarea... mai detaliat unui bun imobil cu indicarea suprafeței și a prețului pe unitatea de măsură, suprafața reală este mai mică decît cea indicată în contract, cumpărătorul poate cere vînzătorului să îi dea suprafața convenită. Atunci cînd cumpărătorul nu cere sau vînzătorul nu poate să transmită această suprafață, cumpărătorul poate obține fie reducerea corespunzătoare a prețului, fie rezoluțiunea vînzării-cumpărării dacă, din cauza diferenței de suprafață, bunul nu mai poate fi folosit în scopul pentru care a fost cumpărat.

(2) Dacă suprafața reală se dovedește a fi mai mare decît cea stipulată, iar excedentul depășește a douăzecea parte din suprafața convenită, cumpărătorul plătește suplimentul de preț corespunzător sau poate declara rezoluțiunea vînzării-cumpărării. Atunci cînd însă excedentul nu depășește a douăzecea parte din suprafața convenită, cumpărătorul nu are dreptul la rezoluțiune, dar nici nu este dator să plătească prețul excedentului.

Înainte de face o concluzie, mai întâi trebuie de precizat care este suprafața contractată și care este suprafața bunului imobil construită.............în rest, fă o interpretare literară a celor de mai sus..............în final, poți acționa în judecată pentru a obține înregistrarea dreptului de proprietate, fără a achita ceva suplimentar......doar dacă .excedentul nu depășește a douăzecea parte din suprafața convenită.....................dar mai întâi trebuie analizate în detaliu prevederile contractului pe care l-ați încheiat............

7 ноября 2021