In ce mod un fidejusor isi poate restitui banii de la debitor?

23 мая 2017 138

Maica mea a semnat ca persoana de incredere un contract de imprumut. E vorba de 25000 mii lei. Persoana data nu si-a onorat obligatiunile de a restitui banii. Acum maica mea achita pentru el, din salariu 40%, in fiecare luna. Spuneti-mi va rog cum ne putem intoarce banii, ca persoana data refuza sa achite, nu are bani, si nici nimic scris dupa el. Va multumesc anticipat.

Jurist comments 2

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Articolul 1163 COD CIVIL. Regresul contra debitorului
(1) Fidejusorul care a executat obligaţia principală are drept de regres contra debitorului în mărimea sumelor pe care le-a plătit, inclusiv datoria principală, dobînda aferentă, precum şi toate cheltuielile pe care le-a suportat în legătură cu fidejusiunea.
(2) Fidejusorul nu are drept de regres faţă... mai detaliat de debitorul care, de asemenea, a plătit datoria din cauza faptului că fidejusorul nu l-a anunţat despre plata efectuată.
(3) Fidejusorul poate acţiona contra debitorului chiar înainte de a fi plătit în cazul în care fidejusorul este urmărit în justiţie pentru plată sau dacă debitorul s-a obligat să-l elibereze de fidejusiune într-un termen determinat şi acesta a expirat.
(4) În cazul în care există mai mulţi debitori solidari, fidejusorul care a prestat fidejusiunea pentru toţi aceşti debitori are drept de regres contra fiecăruia din ei pentru a recupera integral ceea ce a plătit.

*Cu alte cuvinte, fidejusorul are dreptul sa depuna o cerere de chemare in judecata impotriva debitorului, cu solicitarea restituirii tuturor sumelor achitate creditorului. In urma acestui fapt, va fi emisa o Hotarire judecatoreasca care va putea fi executata silit prin intermediul executorului judecatoresc. Executarea silita presupune intreprinderea tuturor masurilor necesare pentru identificarea bunurilor care apartin persoanei repsective, vinzarea lor daca acestea exista, precum si interdictii aplicate debitorului pina cind acesta nu va achita sumele respective.

23 мая 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Articolul 1166 COD CIVIL. Dreptul de reziliere al fidejusorului
(1) Dacă fidejusiunea s-a constituit pentru garantarea obligaţiilor viitoare sau nedeterminate sau dacă nu s-a stabilit un termen pentru fidejusiune, fidejusorul are dreptul, după expirarea a 3 ani de la constituirea fidejusiunii, să rezilieze contractul, cu un preaviz de 3 luni faţă... mai detaliat de creditor, de debitorul principal şi de ceilalţi fidejusori.

*Cu alte cuvinte, daca au trecut mai mult de 3 ani de la data Contractului de fidejusiune, fidejusorul are dreptul sa rezilieze contractul, ceea ce va avea ca efect eliberarea de obligatia de a mai plati in viitor ratele de imprumut.
Insa, cu privire la sumele deja achitate, aveti dreptul de regres contra debitorului, dupa cum este scris in raspunsul anterior.
Pastrati toate documentele de plata care confirma achitarile!

23 мая 2017