Încălcarea normelor CM.

10 августа 2017 33

Bună ziua, prietena mea este angajată de aproape un an la o fabrică de confecții. În contractul individual de muncă au fost stabiliți termenii și condițiile legale prevăzute de legislația muncii, însă în realitate nu se respectă practic nici un termen. Deși timpul săptămânal de muncă din contract este 35 de ore (la momentul angajării ea avea 17 ani), repartizat 7 ore x 5 zile plus o oră pauză de masă, în realitate angajatorul nu îi lasă decât jumătate de oră și îi obligă să rămână până la 17:30 la masa de lucru, în total se primesc 9 (NOUĂ!!!!) ore de muncă pe zi. Plus la asta, sâmbetele sunt obligate de către angajator să iasă la muncă neplătită, angajatorul motivând că nu reușesc cu planul și că ele sunt vinovate că muncesc prea încet. Eu le-am sfătuit să scrie o petiție colectivă însă toate se tem deoarece au fost câteva cazuri când angajații s-au revoltat și au fost concediați disciplinar. Ce aș putea să fac în cazul dat eu, pentru că ele singure nu se vor decide?

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Domenco
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения
  • Трудовое право

Bună seara Daniela,

În cazul acesta rămâne de sesizat Inspecția Muncii cu o plângere indicând toate neregularitățile si drepturile care considerați că sunt încălcate.

La depunerea sesizarii, angajatii nu trebuie sa prezinte niciun fel de dovezi pentru ca autoritatile vor controla angajatorul, urmand sa-i solicite acestuia toate informatiile sau documentele pe care... mai detaliat le considera necesare pentru rezolvarea cererii salariatului.

"In cazul sesizarii adresata Inspectiei muncii sau Inspectoratului teritorial de munca, autoritatile sesizate urmeaza a veni in control la respectivul angajator pentru a verifica respectarea de care acesta a legislatiei muncii, precum si acordarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor fata de salariati.

Cu ocazia controlului, se vor solicita conducerii angajatorului, documentele si informatiile necesare, se vor procura dovezi, se vor efectua investigatii, urmand sa dispuna masurile pe care le considera necesare, inclusiv constatarea contraventiilor si aplicare de sanctiuni contraventionale"

Angajatii care depun o astfel de reclamatie la ITM nu trebuie sa isi faca griji despre repercursiuni pentru ca, potrivit legii, aceste sesizari sunt beneficiaza de confidentialitate, nefiind dezvaluit angajatorului motivul controlului.

11 августа 2017