Metoda de repartizare a cheltuielilor de intretinere a blocurilor in ACC

4 января 2021 64

Buna ziua! Spunet-mii, va rog, cat e de corecta metoda de repartizare a cheltuielilor de intretinere a blocurilor in ACC pe apartament (se stabileste suma fixa pentru fiecare apartament), atunci cand in asociatie sunt apartamente diferite, cu suprafata de la 45 m2 pana la 130 m2?
Dupa cate stiu, exista cateva metode, dar fiecare metoda se foloseste dupa caz:
1. Metoda tarifului calculat per m2;
2. Metoda sumei fixe (identice pentru fiecare apartament din bloc);
3. Metoda mixta (o combinatie a celor 2 de mai sus).
Este corect ca plata sa fie egala pentru toti cand cota parte aferenta fiecarui apartament e diferita? Multumesc anticipat.

Jurist comments 2

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna dl. Anatol, DVS la o adunare a locatarilor stabiliți la ce metodă puteți apela și după aceasta se v-a face incasările. Nimeni nu poate să vă oblige, v-a fi corect și democratic.

4 января 2021
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Иные отрасли

prima metodă este cea legală, deoarece, la o interpretare corectă a legii condominiului în fondul locativ, prevederile privind cota fiecărui membru al ACC la cheltuielile comune ale condominiului conform cotei-părți din condominiu sunt niște prevederi imperative și adunarea generală a membrilor ACC nu poate schimba această metodă..........................conform acestei legi:........
cota-parte -... mai detaliat cota ce îi revine fiecărui proprietar din proprietatea comună în diviziune, prin care se stabileşte cota acestuia în totalul plăţilor obligatorii pentru întreţinerea şi reparaţia bunurilor comune, în alte cheltuieli comune, precum şi cota voturilor la adunarea generală a membrilor asociaţiei de coproprietari în condominiu;........... Articolul 7 (Cota-parte în condominiu) dispune că „(1) Cota-parte a fiecărui proprietar în bunurile imobiliare comune din condominiu este proporţională cotei constituite din suprafaţa totală (în metri pătraţi) a locuinţelor (încăperilor) ce îi aparţin în condominiu....................deci, doar stabilirea unui tarif per metru pătrat de suprafață a încăperii din condominiu pentru cheltuielile comune de întreținere și reparație este legal.....nu înseamnă că adunarea generală poate hotărâ cum vrea ea.......ea poate stabili un tarif per metru pătrat dar nu poate modifica însăși metoda de contribuție la cheltuielile comune...............orice membru al unui ACC poate chiar contesta în instanța de judecată procesele-verbale, deciziile luate la adunarea generală a membrilor ACC care încalcă aceste prevederi imperative, solicitând constatarea/declararea nulității actelor respective..........eu am înaintat recent așa acțiune, așteptăm hotărârea instanței.....

4 января 2021